Kritik mot statens konstinköp

KULTUR2014-12-15

Statens konstråd får skarp kritik för att favorisera Stockholmsgallerier. Under 2012 gick 87 procent av den totala budgeten för konstinköp till gallerier i Stockholm, enligt uppgifter i Sydsvenskan.

Statens konstråd ansvarar för inköp av konst till offentliga miljöer och institutioner. I år är myndighetens totala budget 33 miljoner kronor, skriver Sydsvenskan. Men enligt gallerister i Malmö och Göteborg används den del av budgeten som går till konstinköp till övervägande delen till köp från gallerier i Stockholm.

”Av konstrådets inköpsbudget 2012, på åtta miljoner kronor, gick sex procent till inköp i Malmö, 7 procent i Göteborg och resten i Stockholm. Det är hårresande”, säger Claus Leger på Galerie Leger i Malmö till tidningen.

Enligt Claus Leger är det ett problem att de konstkonsulter som Statens konstråd tidigare har haft i bland annat Malmö och Göteborg har dragits in.

I Göteborg har flera gallerier skickat en gemensam skrivelse till Statens konstråds chef Magdalena Malm. I brevet protesterar de mot favoriseringen av Stockholmsgallerierna och kräver att de lokala konstkonsulterna återinförs, skriver Sydsvenskan.

Enligt Magdalena Malm var det en tillfällig snedfördelning av inköpen till Stockholms fördel under 2012, och att myndigheten ser till konstnärernas hemort, inte galleriernas belägenhet, när den försöker säkerställa den geografiska spridningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA