Kritik mot svensk FN-satsning

FN2015-05-18

Regeringens satsning på att få en plats för Sverige i FNs säkerhetsråd möts av skepticism. Kritiska röster säger att de nordiska länderna uppfattas som arroganta besserwissrar av många andra länder.

Regeringen hårdsatsar på att Sverige ska få en plats i FNs säkerhetsråd. Nio personer jobbar på heltid med att bearbeta världens länder för att de ska rösta för Sverige. Sex av de nio finns i Stockholm och tre i New York, uppger SVTs Agenda.

Sveriges förra ambassadör till Pakistan, Ann Wilkens, är kritisk till satsningen:

”Jag tror det kostar lite mer än det smakar. Jag tycker att det är rätt dumt att satsa så mycket. Det är inte så mycket man kan åstadkomma i säkerhetsrådet”, säger hon till SVT.

Men kampanjchefen Anna-Karin Eneström på Utrikesdepartementet, UD, försvarar regeringens satsning.

”Det är ingen prestige. Det är ingen skönhetstävling”, säger hon till SVT.

Enligt kampanjchefen handlar det helt enkelt om att se till att de två andra EU-länder som vill in i säkerhetsrådet, Italien och Nederländerna, får färre röster än Sverige.

Den norske diplomaten Terje Röd Larsen utredde på den finska regeringens uppdrag hur det kom sig att Finland misslyckades att ta en plats i säkerhetsrådet för några år sedan. Han säger till SVTs Agenda att det är ett problem för Norden att vi uppfattas som arroganta besserwissrar. Den bilden grundas på värderingar som vi i Norden delar, bland annat om mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, och kvinnans rättigheter.

”Det är många av medlemsländerna i FN som inte är särskilt glada för att man tar upp sådant i säkerhetsrådet. Man är återhållsam med stödet till ett land som man förväntar sig ska kritisera brister i yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i andra delar av världen”, säger han till SVT.

För att ta en plats i säkerhetsrådet är det viktigt att skilja på vad man tänker göra när man väl kommer dit och vad man gör för att faktiskt komma dit.

”Erfarenheten är att man ska hålla en låg profil i de här frågorna under valkampanjen. Sedan kan man ha en hög profil när man sitter i säkerhetsrådet. Det kan verka lite osmakligt men så fungerar det i politiken”, säger Terje Röd Larsen till Agenda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA