Annons:
En exklusiv klocka som Kronofogden sålde på nätauktion visade sig inte vara äkta. ”Jag kände mig trygg med att en svensk myndighet inte skulle sälja förfalskningar”, säger köparen ill Aftonbladet. Klockan på bilden är en annan modell än den sålda.Bild:Getty Images
Kronofogden
Nyhet
AVLinda KlingTyck till!

Kronofogden sålde falsk Rolexklocka på auktion

160 000 kronor blev slutpriset på en Rolex Daytona på Kronofogdens nätauktion. Myndigheten uppgav att klockan i huvudsak var äkta, men det visade sig senare vara fel. Enligt en Rolexhandlare är klockan en förfalskning – men Kronofogden vägrar ersätta köparen, rapporterar Aftonbladet.

Det var i februari som den exklusiva samlarklockan gick under klubban på Kronofogdens nätauktion. Myndigheten hade låtit göra en värdering av klockan och uppgav att den i huvudsak var äkta och visade upp ett intyg på detta.

”Innan jag köpte klockan kollade jag ju noga på Kronofogdens hemsida, för det här är jättemycket pengar. Jag kände mig trygg med att en svensk myndighet inte skulle sälja förfalskningar”, säger köparen Ola till Aftonbladet.

Men när han sedan lämnade in klockan på service till en Rolexhandlare och kunglig hovleverantör fick han beskedet att klockan är en förfalskning. För att klockan inte ska betraktas som falsk ska urtavlan bytas ut vilket, enligt Rolexhandlaren, skulle kosta 168 000 kronor.

Köparen Ola har yrkat denna summa i skadestånd från Kronofogden. Men Kronofogdemyndigheten skriver i sitt beslut att de inte begått något fel eller försummelse.

”Vi har gjort vad vi kan för att skaffa oss kännedom om den här klockans ursprung. Vi har anlitat en värderingsman som sagt att det här är en Rolex med vissa brasklappar - och att det saknas certifikat”, säger Jens Haggren, verksjurist på Kronofogdemyndigheten till Aftonbladet.

Han säger också att myndighetens villkor gör gällande att de inte lämnar några garantier om ursprung och skick. Det är spekulantens ansvar att förvissa sig om.

Kronofogden hänvisar i sitt beslut till en dom i Högsta domstolen från 1995. Den gången såldes en tavla med intyg om att den var äkta, fast det visade sig senare att den inte var det. Domstolen ansåg ändå att Kronofogden gjort vad den kunnat.

 

Bli den första att tycka till!