Annons:
sexuella trakasserier
Nyhet
AVAnn Dahlin & Linda KlingTyck till!

Kvinnor i facket kräver "slut på sexismen"

Omkring 1 500 kvinnor inom fackföreningsrörelsen kräver i uppropet #inteförhandlingsbart ”ett slut på sexismen och tystnadskulturen”. STs ord­förande Britta Lejon och kommunikations­chef Anna Wickman hör till dem som skrivit under.

STs förbundsordförande Britta Lejon säger att hon hade en dubbel känsla inför att skriva under uppropet.

– Jag vill visa sympati och stötta initiativet, och samtidigt är jag som ordförande mottagare av uppropet och ansvarig för att bidra till en förändring.

Vittnesmålen i #inteförhandlingsbart handlar om våldtäkter, övergrepp och sexuella trakasserier där förövarna är förtroendevalda och anställda inom de egna förbunden. Britta Lejon framhåller att STs kongress 2016 antog etiska riktlinjer, där frågor om sexuella trakasserier ingår.

– Det viktiga nu är att dessa riktlinjer inte blir hyllvärmare utan något som vi verkligen följer. Vi måste till exem­pel arbeta mer med de här frågorna i utbildningar för förtroendevalda, säger Britta Lejon.

Som kvinna i fackföreningsrörelsen gäller det att hitta strategier för att inte riskera att utsättas, säger STs kommunikationschef Anna Wickman.

Hon berättar att hon byter samtalsämne om hon märker att det barkar åt fel håll, att hon inte är ensam med någon och går hem tidigt från fester i jobbsammanhang där det förekommer alkohol.

– Det är klart att det gör mig upprörd att jag ska behöva sitta och tänka på sådant.

Men hon tycker att det har blivit bättre under de runt 15 år hon har arbe­tat i den fackliga världen. En inte oväsent­lig faktor är, anser hon, att fackförbund blivit striktare med alkohol­servering.

Anna Wickman påpekar också att man som kanslianställd är i beroende­ställning i förhållande till de för­troende­valda. Hon har bland annat fått kommentarer om sitt utseende från förtroendevalda på sociala medier.

– Det finns mer kvar att göra, också i attityden mellan anställda och förtroende­valda. Man måste ha respekt för varandras roller.

Bli den första att tycka till!