Kvinnornas sjukfrånvaro ökar mest

HÄLSA2016-05-16

Sjukfrånvaron i staten var 3,9 procent under 2015. Det är en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med året innan. Mest ökade sjukfrånvaron bland kvinnorna. 2015 var den 5,3 procent, medan männens frånvaro var 2,9 procent.

Statskontorets årliga sammanställning av sjukfrånvaron på de statliga myndigheterna visar den största ökningen på fem år. Från att ha legat på 3,4 procent av den ordinarie arbetstiden 2014 ökade den till 3,9 procent 2015.

Kvinnornas sjukfrånvaro ökade mest. Ökningen var 0,7 procentenheter – från 4,6 procent 2014 till 5,3 procent under 2015. Männens frånvaro ökade med 0,2 procentenheter till 2,9 procent.

Av den totala sjukfrånvaron uppgick långtidsfrånvaron (frånvaro mer än 60 dagar) till 52,9 procent, en ökning med 2,2 procentenheter jämfört med året innan.

Sammanställningen bygger på information som myndigheterna lämnat till informationssystemet Hermes och kan innehålla vissa felaktigheter påpekar Statskontoret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA