Kvinnors löner ökar snabbare

LÖNER2015-03-30

Bland statsanställda ökar kvinnors löner snabbare än mäns. Störst är skillnaden i ökningstakt bland chefer, visar Arbetsgivarverkets rapport om löneutveckling i staten.

Årstakten i statens löneutveckling, med hänsyn tagen till att lönerevisionsperioderna har olika längder, uppgår enligt Arbetsgivarverkets rapport till 2,2 procent. Tillsammans med en negativ inflation innebär det en reallöneutveckling på 2,4 procent för 2014.

Kvinnornas löneutveckling är påtagligt snabbare än mäns. Allra tydligast är skillnaden bland chefer, där den genomsnittliga löneutvecklingen är 4,1 procent för kvinnor och 3,5 procent för män. För övriga statsanställda har den genomsnittliga löneutvecklingen varit 3,1 procent för kvinnor jämfört med 3,0 procent för män.

Könsfördelningen bland de statsanställda har förändrats under de senaste åren och andelen kvinnor ökar vid varje mättillfälle, enligt Arbetsgivarverket. Även i år finns fler kvinnor än män på det statliga avtalsområdet.

”Att kvinnliga chefer haft en högre löneutvecklingstakt än sina manliga kollegor beror bland annat på att fler kvinnor har kommit in på chefsbefattningar och fått större ansvar. Samtidigt finns det också fler kvinnor bland unga nyanställda, både när det gäller chefer och icke chefer. Individer har oftast en brantare löneutvecklingskurva i början av karriären”, säger Arbetsgivarverkets utredare Youn Hee Pernling i ett pressmeddelande.

Rapporten beskriver löneutvecklingen på det statliga avtalsområdet från september 2013 till september 2014.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA