Långa resor när kontor läggs ned

LANTMÄTERIET2015-03-04

Lantmäteriet planerar att lägga ned kontor i Storuman, Sollefteå, Bollnäs, Malung och Strömsund. Därmed kan snart vart fjärde kontor ha försvunnit. »Ledningen har uppfattningen att närheten till kunden inte betyder något«, säger STs
Gull-Britt Olander.

De två senaste åren har Lantmäteriet stängt fjorton lokala kontor. Om man fullföljer planen att lägga ned ytterligare kontor kommer ett femtiotal att återstå, mot tidigare cirka sjuttio.

Nedläggningarna började 2013 och har gällt mindre kontor.

En av dem som nu förlorar sin arbets­plats är lantmätaren Lena Hedin i Sollefteå.

– För tre år sedan var vi åtta anställda här, nu är bara fyra kvar. Man har inte brytt sig om att försöka nyrekrytera. Det verkar som om de redan hade bestämt sig för att lägga ned.

Hittills har anställda vars kontor lagts ned erbjudits jobb på annan ort. Men enligt Alf Klang i STs avdelningsstyrelse blir arbetsresorna ofta dryga, 10 till 15 mil. För Lena Hedins del ligger närmaste kontor i Härnösand och hon ser det inte som realistiskt att följa med dit.

– För mig skulle det ta drygt en och en halv timme enkel resa med sommarväglag, och vi har vinterväglag fyra till sex månader per år. Jag känner mig tvungen att kliva av.

STs avdelning inom Lantmäteriet har utan framgång protesterat mot de omfattande nedläggningarna. En arbetstagarkonsult har stött fackens linje, enligt STs avdelningsordförande Gull-Britt Olander.

– Ett argument har varit att de anställda ska ha fysiskt närvarande chefer. Men vi tror att det viktigaste är att man har tillgång till sin chef, och det kan man ha på andra sätt. Vi tror också att det många gånger är viktigt för kunden att ha oss nära, säger hon.

Anders Lundquist, chef för Lantmäteriets division för fastighetsbildning, säger att det starkaste skälet för omstruktureringen är att säkra myndighetens kompetensförsörjning och utveckling av medarbetarnas kompetens.

– Vi vet erfarenhetsmässigt att det är svårt att rekrytera yngre medarbetare till små kontor, och om vi lyckas med det är det svårare för dem att utvecklas på arbetsplatsen.

Han tycker att Lantmäteriet ändå tar ett visst regionalpolitiskt ansvar. I Norrland behåller man exempelvis kontoren i Arvidsjaur och Vilhelmina trots att de inte uppfyller storlekskravet, eftersom avstånden annars skulle bli för långa vid förrättningarna.

– Men jag har full förståelse för att medarbetarna på de orter där vi lägger ned inte upplever det som en positiv omställning. Jag har också förståelse för att kommunerna där vi tar ned flaggan reagerar, symboliken är gans­ka stark. Men servicen till dem behöver inte bli sämre.

Här har Lantmäteriet stängt kontor

  • 2013: Ystad och Sölvesborg.
  • 2014: Piteå, Boden, Ånge, Kramfors, Sveg, Ljusdal, Lindesberg, Henån, Årjäng, Kungsbacka, Ljungby och Värnamo.
  • Förslag 2015: Bollnäs, Malung, Sollefteå, Storuman och Strömsund. Kontoret i Vetlanda samlokaliseras med Lantmäteriets fastighetsinskrivning i Eksjö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA