Lag för schysta villkor vid upphandling

UPPHANDLING2016-05-19

Möjligheten att vinna upphandlingar genom låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö ska stoppas. Regeringen lägger nu fram ett lagförslag som syftar till att seriösa företag som har schysta villkor inte ska missgynnas.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver statsminister Stefan Lövén och civilminister Ardalan Shekarabi, båda S, att det länge har förekommit larmrapporter om att den offentliga sektorn genom upphandlingar varit med och bidragit till lönedumpning på svensk arbetsmarknad. Det är hög tid att sätta stopp för möjligheten att upphandlingar vinns genom att ha låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö. Dessutom är det av största vikt att seriösa företag som ger schysta villkor slutar missgynnas i upphandlingar, skriver de.

Regeringen har därför lämnat ett förslag till lagrådet om nya regler i lou, lagen om offentlig upphandling:

”Vi ser det som en självklarhet att aktivt arbeta för ett Sverige där marknaden befrias från social dumpning samtidigt som vi tillförsäkrar att produktionen sker under drägliga förhållanden och med respekt för arbetstagares grundläggande rättigheter”, skriver de i artikeln.

Genom offentliga upphandlingar köps varor och tjänster för mer än 600 miljarder kronor varje år. Värdet av alla varor och tjänster som produceras på uppdrag av offentlig sektor och som finansieras med allmänna medel motsvarar i dag cirka 33 procent av de offentliga utgifterna, skriver Stefan Lövén och Ardalan Shekarabi. Svensk innovationskraft ska användas för att utveckla varor och tjänster, skapa klimatnytta och bidra till social hållbarhet. Genom strategisk offentlig upphandling kan gemensamma resurser användas effektivt och ändamålsenligt.

De nya regler som regeringen föreslår ska förenkla och effektivisera upphandling. De ska ge större möjligheter att förhandla om anbuden i en upphandling eller använda så kallad konkurrenspräglad dialog. Dessutom införs möjlighet till innovationspartnerskap som syftar till att skapa förutsättningar för utveckling och inköp av en innovativ vara, tjänst eller byggentreprenad.

”I visionen om ett modernt samhällsbygge måste de som ska bygga samhället rimligen också arbeta under moderna villkor. Därför måste det bli ett slut på dumpning av löner och villkor på den svenska arbetsmarknaden”, skriver Stefan Lövén och Ardalan Shekarabi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA