Låga lönelyft minskar inte arbetslösheten

LÖNER2015-10-08

Det finns risker med både för låga och för höga löneökningar, anser Konjunkturinstitutet, KI, i sin senaste lönebildningsrapport. Mycket låga löneökningar kan enligt KI leda till högre arbetslöshet.

I normalfallet kan arbetsmarknadens parter skynda på utvecklingen mot lägre arbetslöshet genom låga löneökningar. Det ökar företagens konkurrenskraft vilket leder till att de har råd att ge jobb åt fler. Men just nu, då inflationen är obefintlig, kan inte staten bidra med en expansiv penningpolitik för att kompensera för låga lönelyft.

”I nuläget kan penningpolitiken inte bli mycket mer expansiv. Mycket låga löneökningar leder därför inte till lägre arbetslöshet. En anpassning av lägstalönerna kan, liksom arbetsmarknadspolitiska åtgärder, minska arbetslösheten varaktigt”, skriver KI i ett pressmeddelande.

Enligt KI underlättar inte den svenska lönebildningen för dem som står utanför arbetsmarknaden. När antalet människor i arbetskraften ökar växer också arbetslösheten, eftersom parterna skapat en sammanpressad lönestruktur med relativt höga lägstalöner, anser KI.

”Det innebär att personer med låg utbildningsnivå och liten relevant arbetslivserfarenhet har svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden. Arbetsmarknadens parter kan bidra till att sänka trösklarna för inträde på arbetsmarknaden genom att anpassa lägstalönerna”, skriver KI.

Enligt KIs prognos kommer arbetslösheten att minska svagt både i år och nästa år. Konjunkturen förbättras och inflationen bedöms i genomsnitt bli 1,9 procent under perioden 2016-2019. I ett historiskt perspektiv är produktivitetsutvecklingen svag och produktiviteten i näringslivet bedöms bara öka med i genomsnitt 1,5 procent per år 2016-2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA