Lägre andel börjar på högskola tidigt

HÖGSKOLAN2017-09-13

De regionala skillnaderna är stora när det gäller hur stor andel av ungdomar som går vidare till högre studier, redovisar Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Andelen som börjar högskolestudier tidigt har överlag minskat.

UKÄ har publicerat en analys av i vilken utsträckning unga kvinnor och män börjar på högskolan. Myndigheten konstaterar att det är stora skillnader mellan olika län och kommuner. Totalt sett har andelen 19-åringar som går vidare till högskolan minskat med nära en procentenhet till 12,8 procent.

För dem som börjar senare är läget oförändrat, men de regionala skillnaderna är stora. I Stockholms län hade mer än varannan 24-åring påbörjat högskolestudier förra året. I Jämtlands län hade bara var tredje börjat studera. Nedbrutet till kommunnivå är skillnaderna ännu större. I Danderyd hade 81,3 procent av 24-åringarna påbörjat en högskoleutbildning, medan andelen var 16 procent i Ljusnarsberg, som hade den lägst siffran.

”I kommuner där det bor många som har en högskoleutbildning är det betydligt vanligare att fortsätta studera efter gymnasieskolan. Det kan även finnas fler faktorer som påverkar, exempelvis om det finns en högskola eller ett universitet nära där man bor. Sen är det viktigt att komma ihåg att i kommuner där det inte bor så många kan det se ut som att svängningarna är väldigt stora när det i själva verket rör sig om ett mindre antal individer”, kommenterar analyschef Annika Ponténi ett pressmeddelande.

Det är fortsatt fler kvinnor än män som söker fortsätter till högskolan. Vid 24 års ålder hade 51,6 procent av kvinnorna påbörjat högskolestudier jämfört med 36,0 procent av männen. Totalt är 60 procent av de högskolestuderande kvinnor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA