Huvudskyddsombudet Eva Forsberg hör till dem som gärna bokar en av Statens tjänstepensionsverks cyklar. Fredrik Sundqvist kan stoltsera med titeln cykelinspiratör. ”Det handlar om att driva cyklingens intresse på arbetsplatsen”, förklarar han.
Bild: Maria Eilertsen
Huvudskyddsombudet Eva Forsberg hör till dem som gärna bokar en av Statens tjänstepensionsverks cyklar. Fredrik Sundqvist kan stoltsera med titeln cykelinspiratör. ”Det handlar om att driva cyklingens intresse på arbetsplatsen”, förklarar han.

Lånecyklar ska ge anställda bättre hälsa

SÅ GJORDE VI2017-10-31

På Statens tjänstepensionsverk i Sundsvall finns det lånecyklar för anställda som vill cykla till sitt möte eller göra privata ärenden. ”Jag tycker att det är jättebra och använder cyklarna både i jobbet och privat på lunchen”, säger ST-medlemmen Eva Forsberg.

Sedan ett par år tillbaka har Statens tjänstepensionsverk, SPV, ett par cyklar som personalen kan boka i myndighetens mejlsystem, som vilket mötesrum som helst.

Nycklarna hämtas i växeln och cyklarna är inlåsta i en bod vid entrén som öppnas med det vanliga passerkortet.

– Det är enkelt och går fort, konstaterar Eva Forsberg, som säger att det under sommarhalvåret är populärt att boka cykel på lunchen och att man då måste ha lite framförhållning.

Det finns även cykelhjälmar att låna och cyklarna gås igenom och underhålls vår och höst. På vintern får de dubbdäck.

– För mig är det toppen. Jag hinner helt enkelt göra mer på kortare tid. Jag tar också cykeln till möten, som till ett nätverk om arbetsmiljöfrågor, säger Eva Forsberg, som är huvudskyddsombud på myndigheten.

SPVs satsning ligger i linje med att Sundsvalls kommun har beslutat att börja prioritera gång- och cykeltrafikanter och kollektiva färdmedel.

En del i detta är att arbetsplatser kan bli certifierade och få utmärkelsen ”Cykelvänlig arbetsplats Sundsvall”.

För att få den måste man uppfylla vissa kriterier, berättar Fredrik Sundqvist, som är cykelinspiratör på SPV, en roll som måste finnas enligt kriterierna.

– Förutom att tillhandahålla tjänstecyklar ska vi också förenkla för anställda som cykelpendlar. Så andra kriterier är cykelparkering i nära anslutning till entrén, att arbetsplatsen tillhandahåller cykelpump och enklare verktyg, att det finns lånehjälmar och möjligheter att låsa fast cyklar i ramen.

Fredrik Sundqvist säger att han har stor frihet att själv utforma rollen som cykelinspiratör. Han föreslår gärna aktivi­teter, hjälper till med underhåll och publicerar artiklar om cykling på intranätet.

– Det handlar om att driva cyklingens intresse på arbetsplatsen. Jag anser att cykling, hälsa och miljö går hand i hand. Och ofta sparar man tid också.

Även ST inom SPV är positivt till att myndigheten arbetar för att bli en cykel­vänlig arbetsplats.

Avdelningens ordförande Daniel Granath berättar att cykelsatsningen är en del av ett större hälsoarbete på myndigheten.

– Vi utgår från ett salutogent förhållningssätt, det vill säga vi fokuserar på vad som gör oss friska, snarare än vad som gör oss sjuka. Därför har vi friskvårdsambassadörer inom flera olika områden, som styrketräning och innebandy, men erbjuder även exempelvis medicinsk yoga vid behov.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA