Annons:
Monica Engström och hennes kompis vill bilda opinion för att motverka självmord och samla in pengar till organisationen Suicide Zero under sin 210 mil långa cykelresa genom Sverige.Bild:Mikael Ljungström
INTERVJU
Fördjupning
Tyck till!

Lång resa för att bekämpa självmord

När ST-medlemmen Monica Engström började som arbetsmiljöinspektör i Jönköping fick hon sluta cykelpendla för att det blev för långt. Det kompenserar hon genom att trampa genom hela Sverige i sommar, till förmån för organisationen Suicide Zero.

Varför vill man cykla så långt?

– Jag och min kompis Kicki har känt varandra sedan vi var tonåringar och gjort några motionslopp ihop genom åren. Hon har gjort sex svenska klassiker och jag två. När hon började prata om att hon ville ha en rejäl utmaning tackade alla hon frågade nej, förutom jag.

Ni ska cykla för organisationen Suicide Zero. Vad innebär det?

– Det är en ideell organisation som arbetar för att minska självmord och bilda opinion för detta. De jobbar också för ökad kunskap kring psykisk ohälsa. Kickis son tog sitt liv 2013, bara 32 år gammal, vilket så klart gör att vi känner
extra mycket för detta. Under vägen kommer vi att flagga för Suicide Zero, ha en insamlingsbössa och sälja armband. Vi hoppas få ihop 100 000 kronor.

Det är ungefär 210 mil att cykla från Treriksröset till Smygehuk. Hur lång tid tar det?

– Planen är fjorton dagar och ungefär 20 mil om dagen. Vissa dagar cyklar vi mindre och vissa mer. Vi har också lagt in ett par vilodagar. Den längsta etappen är den första på 29 mil. Man behöver mountainbike för att sig första
biten från Treriksröset och det kändes lite överkurs att ta med en extra cykel bara för den biten. Så vi börjar i Kilpis­järvi, som faktiskt ligger i Finland. Det var den första pricken vi hittade på kartan.

Hur länge har du tränat cykling?

– Alltid! Jag är uppvuxen på landet och det var cykel som gällde om man skulle till kompisar eller aktiviteter. Genom yrkeslivet har jag hela tiden haft cykelavstånd till jobbet, tills för två år sedan när jag blev förflyttad till Arbetsmiljöverkets kontor i Jönköping. Nio mil enkel resa från Skövde där jag bor blir lite tufft att cykla varje dag.

Vad har du för nytta av cyklingen i jobbet?

– Både fysiskt och psykiskt mår jag ju bättre. Sedan har jag inte lurar när jag cyklar utan vill njuta av naturen, så det blir mycket tid för reflektion. Ibland kan jag till och med lösa en del jobb­problem, även om jag är bra på att koppla av från arbetet.

Bli den första att tycka till!