Länsstyrelser får ansvar för EU-migranter

MIGRANTER2016-02-02

Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare föreslår att länsstyrelserna får samordningsansvar för EU-migranterna. Länsstyrelsen i Stockholms län får enligt förslaget ett övergripande ansvar.

Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-medborgare, har lämnat över sin slutredovisning till regeringen. I rapporten ”Framtid sökes” föreslår han att länsstyrelserna får i uppdrag att samordna arbetet, där länsstyrelsen i Stockholm får ett övergripande ansvar.

”Det har varit ett intensivt år, vi har haft många och täta kontakter med kommuner, myndigheter och civilsamhället. Nu har vi en tydligare bild av frågan och förslag på hur arbetet kan gå vidare”, skriver Martin Valfridsson i ett pressmeddelande.

Han föreslår att den fortsatta hanteringen av EU-migranterna inordnas i den ordinarie samhällsstrukturen. För att säkra ett regionalt samarbete bör länsstyrelserna samordna arbetet. Varje länsstyrelse bör skapa och underhålla en övergripande lägesbild och verka för ett gott samarbete mellan berörda aktörer, samt ansvara för spridning av kunskap och goda exempel. Länsstyrelsens i Stockholm uppdrag blir att samla de regionala lägesbilderna till en nationell.

I den nationella samordnarens rapport ingår också en aktuell genomgång av rättsläget kring de utsatta EU-medborgare som vistas i Sverige.

”Genom samordnarens uppdrag har vi fått ännu större insikt om de utsatta EU-medborgarnas situation. Arbetet fortsätter i Sverige, Rumänien, Bulgarien och på EU-nivå”, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA