Annons:
Högskolan
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Lärarutbildning i samiska utan sökande

Ingen har sökt till den nyinrättade högskoleutbildningen till ämneslärare i samiska för årskurs sju till nio och gymnasieskolan, som regeringen beslutade om 2014. Det rapporterar Sveriges radios Kaliber.

Mikael Vinka, professor i samiska vid Umeå Universitet, förklarar ointresset för utbildningen med att utbildningen inte är anpassad till arbetsmarknaden. Den mesta undervisning som ges i samiska vid svenska skolor sträcker sig till årskurs sex. Det är väldigt få elever som läser samiska i de högre årskurserna. Mikael Vinka menar att regeringen börjat i helt fel ände.

”På sikt så är ju en ämneslärarutbildning något som vi måste ha, under förutsättning att samiskan blir något som förekommer på ett fungerande sätt på högstadie- och gymnasieskolor. Men när man bygger upp något så måste man börja från grunden”, säger Mikael Vinka till Kaliber.

Sverige har fått internationell kritik för att staten inte lever upp till den minoritetsspråkskonvention som undertecknades för 17 år sedan. Enligt konventionen ska såväl samer som andra minoriteter kunna få hela eller en väsentlig del av skolgången på det egna språket. Men dit är det långt för Sverige. Enligt Skolverkets uppgifter till Kaliber begärde 691 samiska grundskolelever att få läsa samiska förra läsåret men bara ungefär hälften, 368 elever, fick det och då ofta bara en timme i veckan.

Bli den första att tycka till!