Annons:
Postnord
Nyhet
AVAnn DahlinTyck till!

Liten reträtt från Postnord om kollektivavtal

Postnord backar ett steg från sin tidigare inställning till kollektivavtal. Krav på kollektiv­avtal ska nu ställas på alla transporter som går inom Sverige.

Strax före jul avslöjade Svenska Dagbladet att Postnord anlitar under­leverantörer utan kollektivavtal i sin transportverksamhet. Uppgifterna fick kritik såväl från facken som från statsminister Stefan Löfven, S, som i en kommentar sade att Sverige inte »ska ha en spiral nedåt vad gäller löner och arbetsvillkor«.

Postnord bekräftade att man inte kräver kollektivavtal i utrikestrans­porter eller i transporter som går både i Sverige och utomlands. I de rena inrikestransporterna undantogs vissa utländska åkerier från kravet på kollektivavtal. Detta gällde enligt före­taget cirka 0,7 procent av de inrikes transporterna, och det är för dessa som Postnord numera kräver kollektivavtalsensliga villkor hos åkerierna. För övriga upphandlade transporter kommer man – som tidigare – enbart att rekommendera kollektivavtal.

STs avdelningsordförande på Postnord, Kristofer Björklund, säger att det givetvis är positivt att Postnord backar något i frågan.

– Men vår inställning är fortsatt att kollektivavtal ska gälla på alla nivåer.

Frågan om kollektivavtal i transportbranschen som helhet borde ses över politiskt, anser Kristofer Björklund.

– Problematiken finns i hela branschen och inte bara i Postnord. En tydligare lagstiftning borde finnas i hela Sverige och EU. Det ska råda konkurrens på lika villkor.

Bli den första att tycka till!