Annons:
Etableringsjobb
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

LO går vidare med etableringsjobb

En majoritet av LO-förbunden går vidare för att förhandla med regeringen om etableringsjobb. Förslaget har tagits fram i samverkan med arbetsgivarna och innebär anställningar med både lön och bidrag.

Överenskommelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv innebär att en person kan anställas under två år till kollektivavtalets lägstalön. Under den tid anställningen varar ska personen delta i vuxenutbildning. Efter två år övergår anställningen automatiskt i en tillsvidareanställning. Enligt uppgörelsen ska lönen betalas delvis av arbetsgivaren och delvis av staten. Nu återstår att komma överens med regeringen om den statliga delen.

”Det här är riktiga jobb med lön och utbildning. De behövs om vi på allvar ska komma tillrätta med tudelningen på den svenska arbetsmarknaden”, kommenterar LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

Flertalet av LO-förbunden står bakom förslaget, men Transport, Byggnads och GS har ställt sig utanför uppgörelsen. Eftersom etableringsjobben ska kompletteras med reguljär vuxenutbildning måste det till en uppgörelse med staten, konstaterar LO.

”För att etableringsjobben ska bli framgångsrika måste de innehålla riktig utbildning som är möjlig att validera. Där behöver staten skjuta till resurser och säkerställa att det finns utbildningsplatser för alla”, säger Torbjörn Johansson.

Svenskt Näringsliv är kritiskt till att LO inte förmått ena sig om etableringsjobben:

”Det är ett svaghetstecken från LO att man inte lyckats samla sig bakom överenskommelsen”, kommenterar vice vd Peter Jeppsson i ett pressmeddelande.

Bli den första att tycka till!