Löner avgörande för skillnader i pension

PENSION2017-11-15

Skillnaderna mellan mäns och kvinnors premiepensioner beror nästan uteslutande på skillnaden i lön under tiden i arbetslivet. Det konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, efter en granskning.

Kapitalavkastningen förklarar en mycket liten del av skillnaden mellan kvinnors och mäns genomsnittliga premiepensioner. I stället är det inkomstskillnaderna under arbetslivet som står för nästan hela könsskillnaden, konstaterar ISF i en rapport till regeringen. Kvinnor som gjorde sitt första uttag av premiepension år 2014 fick i genomsnitt 590 kronor per månad. Bland män var motsvarande belopp 680 kronor.

Andra faktorer som har betydelse för skillnaderna i premiepension är spridningen i kapitalavkastning och vid vilken ålder premiepensionen börjar tas ut, konstaterar ISF. Också om pensionären väljer att ta ut hela eller bara en del av premiepensionen bidrar till spridningen i premiepensioner. Enligt rapporten väljer män oftare än kvinnor efterlevandeskydd för sin partner, vilket leder till att könsskillnaden minskar. Även överföringar av premiepensionsrätter mellan män och kvinnor minskar könsskillnaden i premiepensionen något.

Kvinnors premiepensioner utvecklas sämre än mäns under tiden som pensionär. I framtiden räknar ISF med att kapitalavkastningen kommer att spela en större roll för spridningen i premiepensioner. ISF har gjort beräkningar av framtida pensioner för personer födda under åren 1985-1990. Enligt rapporten är statens ansvar för utfallet mycket stort, eftersom många stannar kvar i den förvalda fonden:

”Avkastningen kommer att spela en större roll för spridningen i premiepensioner i framtiden än vad den gör i dag, eftersom de unga kommer att ha haft sina intjänade pensionsrätter placerade på kapitalmarknaden under en längre period än dagens pensionärer. Men att en stor del av de unga väljer förvalet AP7 Såfan och även ligger kvar där över tid dämpar spridningen i de framtida premiepensionerna”, kommenterar ISFs projektledare Gabriella Sjögren Lindquist i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA