Annons:
finland
Nyhet
AVTorbjörn TenfältTyck till!

Lönerna klara – strejkhotet dras tillbaka

Universitetspersonalen i Finland har fått en löneökning som motsvarar vad andra löntagargrupper får. På tisdagen kom parterna överens, och hotet om fortsatta strejker dras tillbaka.

Lönerna för kanslister, bibliotekarier, informatörer och andra yrkesgrupper vid de finländska universiteten höjs med sammanlagt 3,45 procent fram till sista mars 2020. Det motsvarar den nivå som de flesta större löntagargrupper i Finland får, både privat och offentligt anställda.

– Vi har haft tuffa förhandlingar, men är nöjda med utfallet och avblåser våra stridsåtgärder. Strejkerna på onsdag och nästa vecka blir inte av, säger Satu Henttonen, ordförande för universitetens och forskningssektorns personalförbund YHL. Förbundet är ett av medlemsförbunden i STs finländska motsvarighet Pardia.

Vid sidan av lönenivån var lönesystemet den största knäckfrågan. Arbetsgivaren Bildningsförbundet har drivit på för att reformera systemet i grunden och bland annat öka inslagen av individuell lönesättning. Även facken vill se över systemet, men har inte accepterat det högt uppskruvade tempot i processen.

Nu får de anställda större möjlighet att påverka slutresultatet av ett nytt lönesystem, som enbart ska kunna ändras genom förhandlingar och avtal.

– I det avtal vi enats om är inte lönehöjningen knuten till förändringarna av lönesystemet på det sätt som arbetsgivaren tidigare krävde, säger Satu Henttonen. 

Hon och företrädarna för de två andra fackförbunden som organiserar anställda inom universitetssektorn – FOSU och JHL – är också nöjda med att arbetsgivaren öppnar för att minska den stora andelen visstidsanställningar på universiteten. En arbetsgrupp ska se över hur det kan gå till, och hur deras villkor bättre kan speglas i lönesystemet. Uppgörelsen omfattar även höjda arvoden för fackligt förtroendevalda.

Det bud som parterna enades om på tisdagseftermiddagen var det andra från den statliga medlaren. Det första budet föll sedan arbetsgivaren sade nej och resulterade i en endagsstrejk på Helsingfors universitet i mitten av förra veckan.

Bli den första att tycka till!