Bild: Getty Images

Lönestatistiken är viktig för de flesta

FÖRDJUPNING: LÖNESTATISTIK2017-03-28

Fackliga förhandlingar om din lön har en solid grund: löne­statistik. Men arbetsgivarna ger inte facken full insyn i löneuppgifterna.

Lönen är en fråga som engagerar många. STs telefonrådgivare får dagligen frågor om lönestatistik.

– Det är både medlemmar som i samband med lönesamtal vill veta om de fått »rätt« löneökning, och personer som söker ett statligt jobb och undrar vad som är en rimlig lön, säger telefonrådgivaren Eva Wikner.

Den lönestatistik på myndighetsområdet som rådgivarna använder är sorterad utifrån arbetsområde och arbetets svårighetsgrad, i ett system med koder som kallas Besta. Om du är utredare kan din tjänst till exempel kodas 1232, vilket betyder juridiskt utredningsarbete i svårighetsgrad 3 av 6.

STs kansli arbetar nu med att utveckla ett internt verktyg som kan ge rådgivarna mer information att förmedla. Det kan till exempel handla om löner utifrån yrkestitlar, regioner och myndigheter.

Besta kan också utnyttjas för att värdera lönesättningen på en arbetsplats. Är det exempelvis stor skillnad på löne­läget för olika arbetsgrupper på olika avdelningar fast de tillhör samma Besta-gruppering?

– De flesta lokala fack använder sig av Besta-statistiken, säger Oskar Falk, biträdande enhetschef på STs förhandlingsenhet. Det finns också möjlighet att göra den mer finstilt
genom lokala tillägg till kodningen.

Myndighetsanställda som vill kolla löneläget för egen del kan titta in i
Besta via STs hemsida. Statistiken där bygger på i princip alla löner i
staten.

Men när det gäller individers löner får ST endast tillgång till uppgifterna för dem som är medlemmar i förbundet.

– Det är myndigheterna som äger uppgifterna, förklarar Oskar Falk.

ST har sämre tillgång till löne­uppgifter på den privata sidan, då förbundet inte har en överenskommelse om statistik med arbetsgivarna i Almega. Endast de lokala facken får siffrorna.

– Det är klart att Almega därmed har en förhandlingsfördel i de centrala förhandlingarna, säger Oskar Falk.

Sök världens löner på nätet

Den amerikanska tv-kanalen CNN har tagit fram ett verktyg för en enkel internationell lönejäm­förelse, Global Wage Calculator. Där kan du jämföra din egen lön med den för lärare i Etiopien, städare i Thailand och företags­ledare i USA. Mer gedigen information om världens löner finns i Internationella arbets­organisationens, ILO, rapport Global Wage Report 2016/17.

SCB har alla siffror

Statistiska centralbyrån, SCB, har en databas med löne­statistik för såväl offentlig som privat sektor. Den finns på scb.se, man söker på »löne­databasen«. Sökning i data­basen sker efter yrke. Den bild som kommer upp vid en sökning på exempelvis chefssekreterare visar snittlöner för kvinnor respektive män uppdelat på ålder, utbildningsnivå och sektor.

STATISTICUS

Ordet statisticus är latin och betyder statsman, politiker. Det tyska 1700-talsordet statistik avsåg analys av data om staten.

Nightingale var cirkeldiagrammets moder

Den berömda brittiska sjuksköterskan Florence Nightingale var även en skicklig statistiker. Hon började använda cirkeldiagram, så kallade rosendiagram, bland annat för att åskådliggöra dödligheten bland brittiska soldater under Krimkriget 1853–1856. Hon blev 1858 den första kvinnan att väljas in i Royal Statistical Society.

4 206

4 206 kronor per år tjänade en genomsnittlig manlig kontorsanställd i den privata sektorn 1929, vilket mot­svarar 124  200 kronor i dagens penning­värde. Motsvarande lön för kvinnor var 2  580 kronor. Uppgifterna finns i den öppna databasen HILM, som lagts upp av handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA