Lustfyllt gå till jobbet trots ökad stress

ARBETSMILJÖ2014-11-04

Arbetsglädje och engagemang är stort bland TCO-förbundens medlemmar. Nästan nio av tio tycker det är lustfyllt att gå till jobbet. Samtidigt visar årets arbetslivsbarometer från TCO att stressen ökar.

Kvinnor är mer stressade på jobbet än vad män är. Samtidigt har kvinnor huvudansvaret för hämtning och lämning av barnen. Det visar den arbetslivsbarometer som TCO har tagit fram med hjälp av Novus.

Många anställda tycker att de har inflytande över såväl arbetstidens förläggning som när olika arbetsuppgifter ska utföras på jobbet. Men samtidigt som många trivs på sina jobb varnar TCO för en tickande hälsobomb när det gäller stressen och pressen i arbetslivet:

• Varannan anställd har inte möjlighet att lämna över arbetsuppgifter till kollegor om de har för mycket att göra. Det gäller i större utsträckning för kvinnor (57 procent) än för män (48 procent)

• Nästan hälften, bland såväl kvinnor som män, tycker att det finns en obalans mellan arbetsinsats och belöning, och har så hög arbetsbelastning att de minst en dag i veckan måste dra in på lunchen eller arbeta över

• Två tredjedelar av såväl kvinnor som män har svårt att koppla bort tankarna på jobbet vid ledighet

• Sex av tio är minst en dag i veckan för trötta eller saknar tid att umgås med vänner och familj. Det gäller framför allt för kvinnorna, där drygt två tredjedelar (68 procent) anger att de är för trötta jämfört med 58 procent bland männen

• Var femte tjänsteman har det senast året inte haft möjlighet att ta fyra veckors sammanhängande semester, siffran är något högre för kvinnor (21 procent) är för män (16 procent)

TCOs ordförande Eva Nordmark lyfter i ett pressmeddelande fram de stora brister i jämställdheten som rapporten visar. Även om en knapp majoritet av både kvinnor och män säger att de och deras partner tar lika stort ansvar för hem och barn är det mer än var fjärde kvinna som säger att hon har huvudansvaret.

”Ett jämställt uttag av föräldraledigheten är en stark bidragande faktor för ett mer jämställt arbetsliv. Jämställdhetsbonusen bör utvecklas snarare än avskaffas. En viktig åtgärd är att börja informera om bonusen. Få familjer känner till att den kan ge 13 500 kronor skattefritt”, kommenterar Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

”Att kvinnor går ner i arbetstid under barnaåren får inte bara direkta konsekvenser, utan påverkar även på lång sikt såväl löneutveckling som karriärmöjligheter och pension”, kommenterar Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA