Bild: Lotta Sjöberg

Lyft blick kan ge dig höjd motivation

RÅD OM JOBBET: MOTIVATION2017-05-09

Att vara motiverad på sitt arbete gör oss mer produktiva och får oss att må bättre. Och det går att påverka sin motivation – bland annat genom att tänka på det högre syfte som ett arbete kan ha.

Av:  Gustav Berg

Motivation är det som driver oss framåt – både privat och i arbetslivet. Per Kristensson, professor i psyko­logi vid Karlstads universitet, säger att man inom psykologin ofta pratar om inre respektive yttre motivation.

– Yttre motivation är relaterad till saker som ligger utanför den enskilda människan och i stället finns ute i samhället – till exempel pengar. Det är då ett resultat som lockar, snarare än handlingen i sig, säger Per Kristensson.

Yttre motivation kan också vara en motivation i negativ bemärkelse, alltså att man gör eller avstår från att göra något för att undvika en bestraffning.

Inre motivation är när aktiviteten i sig motiverar oss att göra den. Det är när vi upplever någonting som kul, spännande eller tillfredsställande och motiveras av den känslan.

– Forskning inom psykologi visar ganska entydigt att det är den inre moti­va­tionen som är viktigast för männi­skor. Den ger bättre resultat, är kraftfullare och håller längre, säger Per Kristensson.

Han konstaterar att detta blir tydligt då man till exempel får ett nytt jobb där man plötsligt tjänar mer pengar än tidigare. Till en början kommer man då att vara väldigt motiverad att jobba, men efter ett tag har man vant sig vid den höga lönen och då är den inte längre en motiverande faktor.

Inre motivation, däremot, mattas inte av på samma sätt.

– Den inre motivationen kan ta sig många olika uttryck. Den kan vara att man har vissa sysslor i sitt arbete som gör att man blir väldigt tillfredsställd, och det är inte alls säkert att en sådan inre drivkraft klingar av över tid, säger Per Kristensson.

Jennie Lagerstedt är arbetslivscoach. Hon säger att om man befinner sig i en jobbsituation där man plötsligt förlorat motivationen hjälper det ofta att tänka större.

– Att tänka större, det vill säga att lyfta blicken och försöka se det högre syfte som ett arbete har, brukar kunna höja motivationen.

Hon tipsar om att man kan ställa sig själv frågan »vad ska det här vara bra för?« för att sätta in sitt arbete i ett större sammanhang. Det kan vara allt från att hjälpa männi­skor med samhällsservice till att lära barn läsa i skolan. Alla jobb går att sätta in i ett större sammanhang.

Om det inte fungerar, eller om man inte kan hitta ett vettigt svar på den frågan, kan man prova att tänka tvärtom – alltså mindre.

– I så fall brukar det fungera att sätta upp delmål och bara fokusera på att göra klart den uppgift man har för handen, till exempel läsa klart just den här rapporten. Och sedan belöna sig själv på något sätt efteråt, säger Jennie Lager­stedt.

Både Jennie Lagerstedt och Per Kristensson tycker att det är bra om man funderar över sitt arbetsliv och klargör för sig själv vad det är som moti­verar en på jobbet.

– Sedan kan man försöka fokusera på den delen av arbetet och göra mer av det, inom de ramar man har, säger Jennie Lagerstedt.

Speciellt om man under en längre tid inte lyckas hitta motivation alls för sitt jobb är det viktigt att reagera på det. Jennie Lagerstedt tycker att man då i första hand ska prata med sin chef –kanske kan man helt enkelt få andra
arbetsuppgifter.

För det står klart att motivation på arbetet har väldigt mycket att göra med både arbetsmiljö och ledarskap.

–Det är inte ovanligt att jag blir inkallad till en arbetsgrupp som har problem med motivationen och där arbetet blivit lidande. Men när jag då skrapar lite på ytan är det ofta underliggande konflikter inom gruppen som gör att motivationen att jobba saknas, säger Jennie Lagerstedt.

Hon säger att dessa konflikter ofta har att göra med bristande ledarskap, till exempel att chefen inte vågar ta tag i problem, rutiner som inte fungerar trots att det påtalats flera gånger, eller att medarbetarna inte får det stöd de behöver för att klara sina uppgifter.

– Det är chefens ansvar att se till att arbetsmiljön är så pass bra att alla människor vill jobba, säger Jennie Lager­stedt.

En annan sak som kan hjälpa till för att återfå borttappad motivation på arbetet är att tänka tillbaka på de förhoppningar och förväntningar man hade på arbetet när man var ny.

– Vad ville man förändra och vad var grundvärderingarna bakom yrkesvalet? Kanske kan dessa tankar hjälpa en att förstå att det jobb man gör ingår i ett större sammanhang, säger Jennie Lagerstedt.

6 tips som kan ge dig högre motivation

  1. Fundera över vad det är som gör att du inte känner dig motiverad.
  2. Tänk större. Försök sätta in arbetet i ett större sammanhang.
  3. Tänk mindre. Försök att dela upp arbetet i delmål. Belöna dig själv när du uppnått ett mål.
  4. Sök inre motivation. Försök satsa på ett arbete som du upplever som givande.
  5. Tänk igenom vad i ditt arbete som motiverar dig och lägg mer tid på det, eller fråga om du kan få mer tid för det.
  6. Minns varför du gjorde yrkesvalet från början – det kan generera positiva känslor kring arbetet.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA