Annons:
Forskning
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Macchiarini fälld för forskningsfusk

Karolinska institutet, KI, har beslutat att fälla forskaren Paolo Macchiarini och tre andra forskare för oredlighet i forskning. Ärendet gäller en artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Respiration 2015.

I tidningsartikeln beskrivs ett fall där en patient med akut lungskada under år 2011 fick behandling på Karolinska Universitetssjukhuset och därefter experimentell behandling. Redan 22 april 2016 beslutade den då vikarierande rektorn Karin Dahlman-Wright vid KI att inleda en utredning om misstanke om oredlighet i forskning, sedan misstankar kring artikeln framförts till KI.

KI konstaterar i ett pressmeddelande att en högskola enligt högskoleförordningen är skyldig att utreda misstänkt oredlighet i forskning. Under utredningen kan myndigheten bland annat begära yttrande från expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden. Det yttrandet har varit en del av underlaget när nuvarande rektor Ole Petter Ottersen fattat sitt beslut.

Beslutet innebär att tidskriften Respiration underrättas med en begäran om att artikeln omedelbart dras tillbaka. Varken Paolo Macchiarini eller någon av de övriga forskarna bakom artikeln är anställda vid Karolinska Institutet. Därför är det inte aktuellt med några arbetsrättsliga åtgärder, skriver KI i pressmeddelandet.

Rektor Ole Petter Ottersen kommer under våren att fatta beslut om misstänkt oredlighet i forskning som gäller ytterligare sex artiklar, där Paolo Macchiarini är huvudförfattare. Däribland artikeln i The Lancet som beskriver transplantation av syntetisk protes i luftstrupe på människa.

Bli den första att tycka till!