Allt fler jobbar hemifrån när de är sjuka, misstänker Cecilia Lofjärd, arbetsplatsombud för ST på Försäkringskassan. Det kan vara bra att möjligheten finns, anser hon. »Men man måste också tillåta sig att vara sjuk och inte jobba«, tillägger hon
Bild: Casper Hedberg
Allt fler jobbar hemifrån när de är sjuka, misstänker Cecilia Lofjärd, arbetsplatsombud för ST på Försäkringskassan. Det kan vara bra att möjligheten finns, anser hon. »Men man måste också tillåta sig att vara sjuk och inte jobba«, tillägger hon

Majoriteten har jobbat trots sjukdom

SJUKNÄRVARO2015-02-10

De flesta svenskar och norrmän går till jobbet fast de är sjuka, visar en forskningsstudie. I Sverige är ekonomiska skäl vanliga, medan man i Norge framhåller det positiva med att vara på jobbet. På svenska Försäkringskassan är lojalitet med kolleger och kunder en orsak till sjuknärvaro, tror förtroendevalda i ST.

Enligt den nya svensk-norska studien har 80 procent av norrmännen och 67 procent av svenskarna gått till arbe­tet trots att de varit sjuka. Yvonne Gullberg, huvudskyddsombud på Försäkringskassan, tror att det är vanligt före­kommande på myndig­heten.

– Myndigheten har inte undersökt det, men min känsla är att sjuknärvaron ökat, i synnerhet när man har en möjlighet att arbeta på distans. De högs­ta sjuktalen har vi på våra kundcenter, där man inte kan arbeta hem­ifrån.

Enligt forskningsrapporten är det allra vanligaste skälet till sjuknärvaro att man inte vill belasta kollegerna med de egna arbetsuppgifterna. Det stämmer väl på Försäkringskassan, anser Yvonne Gullberg.

– Man vill vara lojal mot kolleger och, framför allt, med de försäkrade. Det gäller nog särskilt de dagar i månaden då uppgifter för utbetalningar måste matas in i systemet. Man vet att annars får den försäkrade inte sina pengar.

Arbetsplatsombudet Cecilia Lofjärd, som arbetar med vårdbidrag, har också intrycket att det har blivit mer »sjukhemmaarbete«.

– Och det kan vara bra att möjligheten finns om man känner sig hängig och är osäker på åt vilket håll det ska gå. Men man måste också tillåta sig att vara sjuk och inte jobba, och det tror jag att fler skulle göra om de inte kunde arbeta hemifrån.

Forskningen tyder på att de som arbetar trots sjukdom löper större risk för framtida sjukskrivningar.

– Om vi får en trend att man jobbar hemma när man är sjuk kommer det att visa sig i längre sjukfall framöver, tror Yvonne Gullberg. Man får inte den återhämtning man behöver.

Undersökningen om sjuknärvaro visar också att svenskar i stor utsträckning väljer att gå sjuka till arbetet av ekonomiska skäl. Bland en grupp långtidssjuka svenskar hade 35 procent gjort det, mot bara 15 procent av norrmännen.

En förklaring är skillnader i ländernas sjukförsäkringar, säger Gunnar Aronsson på psykologiska institu­tionen vid Stockholms universitet, en av forskarna bakom studien.

– Sjukförsäkringen i Norge ger full ersättning från första sjukdagen, så där finns inte det ekonomiska incitamentet. Om man är sjukskriven i Sverige försvinner det några tusenlappar ganska snabbt.

I Norge är det mer positiva orsaker som gör att man inte stannar hemma när man är sjuk. Drygt hälften av norrmännen, 53 procent, motiverar det med att de tycker om sitt arbete, mot 34 procent av svenskarna. Och betydligt fler norrmän än svenskar ser fördelar för hälsan med att vara på jobbet och vill upprätthålla kontakten med arbetsplatsen.

Forskarnas tolkning av skillnaderna är att norska arbetsplatser är mer »sjukdomstoleranta« än svenska.

– Det kan ha att göra med att svenska organisationer är mer slimmade, säger Gunnar Aronsson. Då blir det ett större problem om några kommer till jobbet och är halvsjuka. Arbetsplatser i Norge verkar ha en större tolerans när någon inte är på topp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA