Annons:
Polisen
Nyhet
AVEmmeli NilssonTyck till!

Malmös polisarrest får kritik av JO

Arresten i Malmö saknar de rutiner som en majoritet av landets andra polisarrester har. Bland annat sker ingen regelbunden tillsyn av de intagna. Det konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en inspektion.

I oktober gjorde Justitieombudsmannen, JO, en föranmäld inspektion av arresten i Malmö. Av inspektionsprotokollet framgår att det finns flera brister i arrestens rutiner. Ingen regelbunden tillsyn görs av gripna och anhållna personer, och det saknas löpande dokumentation om personernas status. Därmed skiljer sig rutinen i Malmös polisarrest mot vad som gäller i en majoritet av landets polisarrester, skriver JO i protokollet.

Även rutinerna kring information till intagna och underrättelser till närstående får kritik av JO. Berusade personer som omhändertagits får ingen skriftlig information om sina rättigheter, till skillnad från gripna och anhållna. Vid inspektionen kom det också fram att gripna och anhållna inte tillfrågats om de vill att närstående ska underrättas om frihetsberövandet. Det är oklart om det dokumenterats om frågan ställts, och om någon underrättelse skett, enligt inspektionsprotokollet.

Bli den första att tycka till!