Malmström ansvarig för handelsfrågor

EU2014-09-11

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström ska bli ansvarig för handelsfrågor i den nya kommissionen. Det föreslår kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Fördelningen av uppdrag i den tillträdande kommissionen innehöll en hel del överraskningar i förhållande till förhandsspekulationerna, när Jean-Claude Juncker presenterade sitt slutliga förslag på onsdagen. En av nyheterna är att sju vice ordförande blir så kallade superkommissionärer med ett utökat ansvar. De sju ska koordinera övriga 20 kommissionärers arbete och ha rätt att stoppa förslag, skriver Europaportalen.

”Jag har beslutat att göra vissa förändringar och skaka om saker och ting lite grann”, sade Jean-Claude Juncker vid presentationen.

Holländaren Frans Timmermans får titeln förste vice ordförande och ska enligt Jean-Claude Juncker fungera som hans högra hand. Övriga nominerade sju vice ordföranden är Alenka Bratušek, Slovenien, Andrus Ansip, Estland, Federica Mogherini, Italien, Jyrki Katainen, Finland, Kristalina Georgieva, Bulgarien, och Valdis Dombrovskis, Lettland.

Cecilia Malmström, FP, säger i ett pressmeddelande från regeringen att hon känner sig hedrad av att ha blivit nominerad som handelskommissionär:

”Det är en viktig post för Sverige och ett bevis för att vi ses som en tung europeisk spelare”.

Också statsminister Fredrik Reinfeldt välkomnar att Cecilia Malmström blir ansvarig för handelsfrågorna:

”Det viktiga är att vi nu har fått en person som tror på frihandel och som ska föra förhandlingarna inom ett område där EU har mycket stor makt och inflytande och där EU är världens största handelsaktör”, kommenterar han i pressmeddelandet.

Cecilia Malmströms viktigaste uppgift under den kommande mandatperioden blir att försöka sy ihop frihandelsavtalet mellan EU och USA.

Om tre veckor börjar Europaparlamentets utfrågningar av kandidaterna till kommissionen, som måste godkännas av parlamentet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA