Många arbetslösa missade rapportera

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-10-18

Bara 90 000 personer lämnade in sina aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen innan deadline. Enligt myndigheten borde cirka 160 000 arbetslösa lämnat en rapport.

Enligt Arbetsförmedlingens nya modell för hur arbetslösa ska visa att de aktivt söker jobb ska den som vill ha ersättning från a-kassa lämna en aktivitetsrapport. När den första inlämningsperioden stängde vid midnatt mot torsdag hade drygt 90 000 arbetssökande lämnat sin rapport till Arbetsförmedlingen. 84 000 hade använt sig av myndighetens webbplats för att registrera sin rapport.

”Det här är en ny rutin för både oss och de arbetssökande och vi har haft vissa tekniska inkörningsproblem”, konstaterar Arbetsförmedlingens projektledare Göran Åhman i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingen kommer nu att analysera anledningen till att inte fler lämnat in sina rapporter.

”En hypotes är att arbetslösa som har fått avslag på sin ansökan om ersättning från a-kassan inte tror att de ska lämna in en aktivitetsrapport. Normalt brukar ungefär hälften av dem som ansöker om arbetslöshetsersättning bedömas ha rätt till det”, säger Göran Åhman.

Införandet av aktivitetsrapporter sker stegvis. Gruppen arbetslösa som söker ersättning från a-kassan är först ut. När systemet med aktivitetsrapporter är helt genomfört ska närmare 500 000 arbetslösa lämna in rapporter varje månad.

Om en arbetssökande inte lämnat in sin aktivitetsrapport i tid skickas ett meddelande till a-kassan, som ska utreda vad som har hänt och om det ska påverka personens ersättning. Den som missar att lämna in sin aktivitetsrapport i tid riskerar i första hand en varning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA