Många EU-medborgare vill arbeta mer

ARBETSMARKNAD2015-04-28

Nästan tio miljoner deltidsarbetande i EU är undersysselsatta och skulle vilja arbeta mer. Två av tre är kvinnor. Det framgår av en rapport från Eurostat.

Bland de 44,1 miljoner som jobbar deltid inom EU är 9,8 miljoner undersysselsatta. De skulle vilja arbeta mer och skulle ha möjlighet om de fick chansen. Det motsvarar drygt var femte av alla deltidsanställda och 4,5 procent av alla anställda 2014. Två av tre är kvinnor.

Läget varierar stort mellan EU-länderna, men siffrorna för Sverige är väldigt lika de som Eurostat redovisar som genomsnitt för hela unionen. Av de 26,1 procent som jobbar deltid i Sverige skulle 19,1 procent vilja och kunna arbeta mera. Totalt handlar det om 238 000 personer som kan definieras som undersysselsatta. Två av tre av dem, 66 procent, är kvinnor.

Grekland har den största andelen deltidsarbetande som söker mer jobb. Där skulle nästan tre av fyra, 72,1 procent, vilja arbeta mer. Därefter följer Cypern, 65,9 procent och Spanien, 57,3 procent. I andra änden av skalan finns Nederländerna, där bara fyra procent av de deltidsarbetande skulle vilja ha mer jobb. Därefter följer Danmark, Luxemburg, Estland och Tjeckien, där var tionde deltidsarbetande är ute efter ökad sysselsättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA