Många felaktiga anställningar vid lärosäte

HÖGSKOLAN2017-05-26

Göteborgs universitet får allvarlig kritik av Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Universitetet har fattat många beslut om felaktiga anställningar. Felaktigheterna har också pågått under lång tid.

UKÄ fick in en anmälan från två personer om missförhållanden på Göteborgs universitet. Anmälan pekar på sammanlagt 95 felaktiga anställningsbeslut, tre felaktiga procedurbeslut och ett felaktigt hanterande av misstänkt brottslighet. Oegentligheterna sträcker sig enligt anmälarna från januari 2000 till sommaren 2015. Huvuddelen av fallen har hänt under de senaste fem åren, och mellan 30 och 40 regelbrott har ägt rum de senaste två åren. De flesta felaktigheterna har förekommit vid humanistiska fakulteten.

UKÄ har utrett anmälan och konstaterar i sitt beslut att universitetets agerande skett i strid mot anställningsförordningen. Det kan även ifrågasättas om universitetet brutit mot regeringsformen och lagen om offentlig anställning, LOA, skriver UKÄ. Dessutom har Göteborgs universitet låtit tidsbegränsade anställningar övergå till tillsvidareanställningar med hänvisning till lagen om anställningsskydd, las, trots att lagen inte varit tillämplig. I beslutet riktar UKÄ allvarlig kritik mot Göteborgs universitet på grund av den felaktiga rättstillämpningen.

Både rektorn och styrelsen vid Göteborgs universitet har i yttranden till UKÄ beskrivit att man vidtagit ett antal universitetsövergripande åtgärder i syfte att komma tillrätta med det felaktiga anställningsförfarande som tillämpats vid universitetet. I sitt beslut skriver UKÄ att ämbetet ser positivt på detta och utgår från att åtgärderna kommer att förbättra förutsättningarna för universitetet att tillämpa de aktuella reglerna korrekt i fortsättningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA