Många JO-anmälningar mot Kronofogden

KRONOFOGDEN2017-08-21

Justitieombudsmannen, JO, har i sommar fått in ovanligt många anmälningar mot Kronofogden, uppger SVT. Myndigheten har haft problem med långa väntetider och felaktiga utmätningar.

Kronofogden har under sommaren haft ovanligt långa handläggningstider. Det har inneburit att enskilda drabbats på olika sätt. Bland annat har flera anmält till JO att de fått pengar dragna från lönen, trots att de redan varit skuldfria, rapporterar SVT. Anledningen är att Kronofogden legat långt efter i bokföringen och överföringen av inbetalningar till sina system.

Enligt Kronofogden beror problemen främst på ett omodernt datasystem från 1970-talet. Många betalningar måste skötas manuellt och myndigheten hinner inte med att registrera inbetalningar i tid. Det leder till att en person som betalat sin skuld kan stå kvar som skuldsatt, delar av hens lön går då automatiskt till Kronofogden, enligt SVT.

”Det har varit flera problem. Bland annat att vi håller på och byter system och det har varit svårare än tänkt vilket gör att vi måste hantera väldigt många betalningar manuellt, och då räcker inte personalresurserna till. Är man pressad så begås det fler fel än vad som annars skulle begåtts. Det är kanske förståeligt för den enskilde medarbetaren, men det är helt oacceptabelt för myndigheten”, säger Kronofogdens verksjurist Jens Västberg till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA