Många lyckas undvika fängelsestraff

KRIMINALVÅRDEN2014-08-25

496 personer har de senaste fem åren lyckats hålla sig undan så länge att deras fängelsestraff preskriberats, uppger nyhetsbyrån Siren.

De som hållit sig undan rättvisan tillräckligt länge för att fängelsedomen ska preskriberas har i de flesta fallen dömts för brott som rattfylleri, stöld och misshandel, men det finns även fall där personer som dömts till fängelse för grovt rån och mord undvikit sitt fängelsestraff.

”Det är inte helt enkelt att leva utanför samhället i så lång tid som krävs, minst fem år. Man kan misstänka att många av de som undkommer straff uppehåller sig utanför Sveriges gränser”, säger Fredrik Wilhelmsson på Kriminalvården till nyhetsbyrån.

Fredrik Wilhelmsson anser att ambitionen måste vara att var och en som döms ska avtjäna sitt straff, men tycker inte att preskriptionerna är något stort problem:

”Med tanke på att det är ungefär 10 000 personer per år som åker i fängelse så är det här ingen stor företeelse”, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA