Många nöjda med nytt jobb i staten

FÖRVALTNING2013-05-24

Fyra av fem nyanställda i staten är nöjda med jobbet och med sina arbetsuppgifter. Det framgår av en undersökning som genomförts av Arbetsgivarverket.

Arbetsgivarverket har låtit intervjua 1 500 personer som anställts inom staten de senaste två åren. Alla tillfrågade har arbetat minst ett år på sitt jobb. 83 procent av dem tycker att förväntningarna på arbetet uppfyllts i hög eller ganska hög grad. 82 procent är också på det stora hela nöjda med sina arbeten.

Var femte av de intervjuade uppger att de om fem år vill jobba i privat sektor. En av fyra anser inte att det finns tydliga mål för verksamheten och bara tre av fem tycker att dialogen kring den individuella utvecklingen med närmaste chef är tydlig.

”Att bedriva en effektiv verksamhet och vara en attraktiv arbetsgivare är inte något som har en given slutpunkt. Förtroendet måste vinnas varje dag och kräver ständig utveckling och mycket arbete återstår för oss statliga arbetsgivare”, skriver Arbetsgivarverkets chef Ulf Bengtsson i en debattartikel i Upsala Nya Tidning.

I undersökningen har de nyanställda också fått rangordna de främsta skälen till att söka jobb i staten:

1.       Utvecklande arbetsuppgifter.

2.       Att få bidra till samhällsnyttan.

3.       Att arbetet fanns på rätt ort.

4.       Förväntningar på karriär.

5.       Att arbetet upplevs som tryggt.

”I konkurrensen om de mest kvalificerade medarbetarna är det en viktig insikt för de statliga arbetsgivarna att samhällsnytta och viljan att arbeta för nöjda skattebetalare mycket väl kan göra sig gällande i bruset från starka kommersiella varumärken”, skriver Ulf Bengtsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA