Många riskerar fattigdom i EU

EU2016-02-09

Familjer med en ensamstående förälder och familjer med tre eller flera barn löper stor risk för fattigdom och utanförskap i Europa. Det visar en rapport från EU-organet Eurofund.

Trots att den ekonomiska nedgången förbytts i tillväxt riskerar många barnfamiljer i Europa fattigdom och utanförskap. I vissa av EU-länderna befinner sig mer än åtta av tio familjer med en ensamstående förälder i riskzonen. Skillnaderna mellan EU-länderna är stora, enligt rapporten från Eurofund.

Enligt rapporten lever 4,8 miljoner fler människor i Europa i fattigdom nu än år 2008. Mest utsatta är familjer med ensamstående föräldrar eller flera barn. Men den nationella familjepolitiken betyder mycket. Det finns enligt rapporten ett stort gap mellan de nordiska länderna och de nyare medlemsländerna i unionen. Risken för en stora familj i Bulgarien att komma i ekonomiska svårigheter är 13 gånger större än för motsvarande familj i Finland.

För att skapa ett stabilt skyddsnät för utsatta familjer krävs en kombination av generella stöd och behovsprövade insatser, enligt rapporten. De senaste åren har präglats av nedskärningar av offentliga utgifter, vilket motverkat en jämlik fördelning av de begränsade resurserna. Det finns också en begränsad följsamhet till utvecklingen mot fler ”blandade” familjer efter skilsmässor och omgiften. En smal definition av vad som utgör en familj gör att vissa familjer ställs utan behovsprövat stöd i några av de undersökta länderna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA