Medarbetare hotade på Stockholms universitet

HÖGSKOLAN2017-10-23

Ett tiotal medarbetare på Stockholms universitet har blivit hotade och trakasserade sedan samarbetet med en forskare avslutats. STs ordförande vid universitetet, Alejandra Pizarro Carrasco, säger att hot och våld inte är något nytt vid universitetet, men att det nu ser annorlunda ut.

I september avslutade institutionen för data- och systemvetenskap en så kallad affilering med en forskare. En affiliering är ett samarbete, men inte en anställning.

Uno Fors, prefekt vid institutionen, uppger till Dagens Nyheter att han haft ett bra samarbete med forskaren tidigare, men inte nu.

Enligt Dagens Nyheter ska forskaren bland annat ha spridit propaganda och länkat till en sajt med gruppvåldtäkter. På sajten hängs flera aktiva i nätrörelsen #jagärhär ut, bland annat en tidigare timanställd lärare på Stockholms universitet.

Sedan det blev känt att universitetet avslutat samarbetet med forskaren har flera medarbetare hotats och trakasserats via telefon, mejl och i sociala medier. Uno Fors uppger till Dagens Nyheter att han inte varit med om något liknande och att åtminstone två fall har polisanmälts.

”Det läggs ut hatbilder, personnummer, hemadresser och folk uppmanas att ”give them hell”…, säger han till Dagens Nyheter.

Alejandra Pizarro Carrasco konstaterar att hot och våld inte är det största arbetsmiljöproblemet generellt på Stockholms universitet, men att det får svåra konsekvenser för dem som utsätts. Men hot är inte något helt nytt:

– Det har under en längre tid varit vanligt att forskare inom ämnen som genus, mångfald eller experimentell verksamhet med djur har drabbats. Samtidigt har man valt att inte prata så mycket om det för att inte stimulera till ytterligare hot.

Det universitetet genomlever nu är dock något nytt, anser hon.

– Det handlar om att det som händer i den allmänna samhällsdebatten med en ökande intolerans drabbar personer som företräder sina discipliner. De blir motståndare till högerextrema, säger Alejandra Pizarro Carrasco.

Hon vet inte exakt hur varje enskild och hotad individ tas omhand, men förutsätter att det görs en bedömning av om det finns ett behov av skydd.

– Vi följer utvecklingen, säger Alejandra Pizarro Carrasco.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.