Mer kritik mot högskolestiftelser

HÖGSKOLAN2013-10-16

Riksrevisionen kritiserar förslaget att införa högskolestiftelser. Om lärosäten lyder under stiftelselagen minskar insyn och öppenhet, hävdar Riksrevisionen i ett remissvar.

Möjligheten för landets lärosäten att omvandlas till stiftelser riskerar att leda till inskränkt öppenhet och försvagad offentlig insyn, anser Riksrevisionen. Bland annat försvåras riksdagens möjlighet att få en enhetlig bild av lärosätenas hantering av anslagen. Ingen enhetlig granskning kommer heller att ske av de prestationer som ligger till grund för grundutbildningsanslagen till högskolorna, enligt Riksrevisionen.

Stiftelseformen innebär nackdelar för staten om granskningen delas upp på flera aktörer. Därmed blir det svårt för staten att få en helhetsbild av högskolesektorns samlade ekonomiska utveckling. Om förslaget om högskolestiftelser ändå genomförs föreslår Riksrevisionen att lagstiftningen ändras så att Riksrevisionen får ensamrätt på den årliga revisionen av högskolestiftelser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA