Mer pengar till Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-10-16

Arbetsförmedlingen får ökade anslag och ska ägna sig mer åt jobbförmedling och mindre åt administration. Det säger nya arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, S, till Dagens Nyheter.

Nästa torsdag presenterar regeringen sin budgetproposition. Redan nu avslöjar dock Ylva Johansson i Dagens Nyheter att Arbetsförmedlingen föreslås få ökade resurser.

Regeringen vill också att Arbetsförmedlingen arbetar på ett annat sätt än i dag. Arbetsförmedlarna ska ägna sig mer åt jobbförmedling och lägga mindre tid på administration. Detaljstyrningen ska minskas och mer tid ägnas åt matchning och specialisering kring olika grupper och branscher, enligt arbetsmarknadsministern.

”I dag ägnar sig Arbetsförmedlingen nästan uteslutande åt dem som står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden, men det är ganska sällan arbetsgivare i första hand söker just de personerna. För att fler arbetsgivare ska vilja samarbeta med Arbetsförmedlingen måste de känna att de har en chans att få tag på precis rätt personer till sina vakanta jobb”, säger Ylva Johansson till Dagens Nyheter.

Hon tror mycket på 90-dagarsgarantin för unga och kommer också att föreslå statligt finansierade traineetjänster som en del av garantin.

Ylva Johansson säger till Dagens Nyheter att Arbetsförmedlingen ska behålla ansvaret för nyanlända, men att hon är öppen för en diskussion om huruvida myndigheten ska ha ansvar för kommunplacering och boende.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA