Migrationsdomstolar får hjälp med balanserna

MIGRATIONSDOMSTOLAR2016-10-19

Migrationsdomstolarna ska ges möjlighet att ta hjälp av andra förvaltningsrätter för att beta av de många migrationsmål som väntar på avgörande. Regeringen föreslår en tillfällig reglering.

Migrationsdomstolarna ligger organisatoriskt under landets förvaltningsrätter. Nu har regeringen lagt fram en proposition till riksdagen om utökade möjligheter för migrationsdomstolarna att överlämna mål till andra förvaltningsrätter. Syftet är att hålla nere handläggningstiderna i migrationsmål. Efter förra årets stora mottagande, där 163 000 personer sökte asyl i Sverige, har arbetsbördan ökat dramatiskt, skriver regeringen i ett pressmeddelande:

”Migrationsdomstolarna står inför stora utmaningar framöver och det är viktigt att handläggningstiderna inte blir alltför långa i migrationsmål”, skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, i pressmeddelandet.

Antalet mål till migrationsdomstolarna har under årets första sju månader ökat med 27 procent jämfört med samma period förra året. Under år 2017 väntas migrationsdomstolarna ta emot mer än 25 000 asylmål, jämfört med knappt 7 500 mål under år 2015. Regeringens förslag innebär att migrationsdomstolarna genom en tillfällig reglering under tre år ska kunna lämna över migrationsmål och andra mål, som till exempel socialförsäkringsmål, till andra förvaltningsrätter. En förutsättning för att mål ska få lämnas över är att det inte medför någon avsevärd olägenhet för någon part.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA