Annons:
Migrationsverket
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Migrationsverket anlitar slarvande asyljurister

Migrationsverket kritiseras i ett reportage i radioprogrammet Kaliber för bristande kontroll av de jurister som anlitas under asylprocessen. Asyljurister får nya uppdrag även efter slarv.

Advokater och jurister som gör allvarliga fel får ändå fortsätta att jobba på uppdrag av Migrationsverket, uppger Kaliber. Det kan handla om offentliga biträden som missar att lämna in överklaganden i tid, vilket innebär att den asylsökande går miste om sin rätt att få sitt fall prövat på nytt i högre instans. Enligt Kaliber har det inträffat i ett 50-tal fall de senaste två åren.

Trots misstagen har de felande juristerna i de allra flesta fall ändå fått nya uppdrag att jobba med asylsökande på Migrationsverkets uppdrag.

Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer säger till Kaliber att det finns ganska tydliga tecken på återkommande slarv. Myndigheten ska skärpa sina rutiner och skapa bättre system, säger han:

”Vårt förslag är egentligen att vi får en möjlighet att föra någon form av register över kvalitet, även på de personer som vi förordnar som offentliga biträden”, säger Fredrik Beijer.

Sådana register har förts tidigare, men avskaffats efter kritik från bland annat Justitieombudsmannen.

Bli den första att tycka till!