Migrationsverket anmälde inte dödshot

MIGRATIONSVERKET2016-10-20

Migrationsverket anställda utsätts för allt mer hot och våld. Samtidigt skickas allt färre incidenter vidare till Arbetsmiljöverket. STs avdelningsordförande Sanna Norblad säger att hon ser mycket allvarligt på statistiken. ”Det är flera allvarliga incidenter. Vi kommer att ta upp detta”, säger hon till Publikt.

Samtidigt som Migrationsverkets anställda rapporterar att de utsätts för mer hot och våld i tjänsten skickar Migrationsverket allt färre incidentrapporter vidare till Arbetsmiljöverket.

En granskning Sveriges Radio gjort visar att antalet anmälningar som gått vidare från Migrationsverket till Arbetsmiljöverket har mer än halverats mellan 2015 och 2016. Under perioden januari-september har antalet anmälningar minskat från 29 till 12. Inte ens dödshot har anmälts

Under samma period har de interna incidentrapporterna ökat kraftigt, från 1 169 till 1 698, visar Sveriges Radios granskning.

– Det är bra att detta uppdagas. Vi har efterfrågat den här informationen, men arbetsgivaren har skyllt på att de sjösatt ett nytt rapporteringssystem, säger Sanna Norblad.

I Örebro har de anställda rapporterat 19 incidenter om hot och våld – inte en enda har rapporterats vidare till Arbetsmiljöverket.

– Det känns som att arbetsgivaren inte vill att det ska vidare till Arbetsmiljöverket, säger Susanne Bengtsson, styrelseledamot för ST på Migrationsverket i Örebro.

Hon upplever att arbetsgivaren inte tar hoten på allvar.

– Det är en del av vår vardag att möta arga människor. Man måste rusta arbetsplatsen så att vi inte behöver vara så nära, Migrationsverket måste måna om sin personal, säger hon.

Magnus Önnestig är regionchef för Migrationsverket i Örebro. Han påpekar att långt ifrån alla incidenter om våld och hot ska anmälas. Enligt honom ska de anställda rapportera till sin chef, som har ett samtal med medarbetaren och gör bedömningen om det ska rapporteras vidare.

– Vi uppmanar de anställda att skriva incidentrapporter, sedan har chefen ett samtal med medarbetaren och utifrån det samtalet avgörs om anmälan ska skickas vidare. Men chefen ska inte uppfattas som en censurstation. Om chefen inte vill anmäla kan medarbetaren göra det själv, säger han.

Det senaste halvåret har flera förändringar av flyktingpolitiken gjort det svårare att få stanna i Sverige och svårare för dem som får stanna att få ta hit sina anhöriga. Det har ökat frustrationen hos de asylsökande.

– Jag förstår deras frustration, som lär öka i takt med att det går upp för dem hur svårt det är att få hit sina anhöriga. Det är situationen som gör att de blir våldsamma, säger Susanne Bengtsson,

Samtidigt påpekar hon Migrationsverkets arbetsgivaransvar för att personalen inte ska ta smällen. Hon ser ett behov av att Migrationsverket ökar säkerheten för personalen i takt med att flyktingarnas situation förändras. Sanna Norblad håller med:

– Man måste fundera på vad man ska göra för att medarbetarna ska känna sig trygga. Vi har vaktbolag i receptionen på nästan alla ställen nu, säger hon.

Magnus Önnestig menar att Migrationsverket hela tiden verkar för att öka säkerheten för personalen både på mottagningsenheterna och på Migrationsverkets boenden.

– Vi jobbar kontinuerligt, systematiskt och konsekvent med detta både med polis och vaktbolag. Vi vidtar en massa åtgärder och slår oss aldrig till ro, säger han.

Vad ska anmälas till Arbetsmiljöverket?

  • Arbetsgivaren är enligt arbetsmiljölagens 3 kapitel 3a § skyldig att rapportera in allvarliga olyckor och tillbud.
  • Ett hot om våld är vanligtvis ett tillbud och ska anmälas till Arbetsmiljöverket om händelsen inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa, till exempel knivhot eller hot med skjutvapen, mordhot som upplevs som allvarligt menat, annat hot om våld mot person.
  • Olycksfall eller skada i arbetet som samtidigt drabbat flera arbetstagare ska också anmälas.

Källa: Arbetsmiljöverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA