Migrationsverket begär ökade anslag

MIGRATION2014-08-12

I en prognos till regeringen skriver Migrationsverket att man måste börja säga upp personal nu, om man ska klara verksamheten med tillgängliga resurser under 2015. Därför begär myndigheten kraftigt ökade anslag.

Migrationsverket behöver kraftigt ökade anslag för att klara de ökande flyktingströmmarna. I en prognos från slutet av juli räknar myndigheten med att Sverige kommer att ta emot 80 000 asylsökande under det här året. Det är 19 000 fler än i föregående prognos. Trots att anslaget räknades upp så sent som i juni begär myndigheten nu ytterligare drygt 1,1 miljard kronor för innevarande år. För år 2015 behövs ytterligare minst åtta miljarder kronor.

”Vi har sett hur antalet sökande har ökat vecka för vecka och sedan midsommar har vi haft över 2 000 sökande per vecka, nivåer som vi inte har haft sedan Balkankrigets fasor”, kommenterar generaldirektör Anders Danielsson i ett pressmeddelande.

”För att Migrationsverket ska kunna bedriva verksamheten med tillgängliga medel år 2015 skulle verket omedelbart behöva stoppa all nyrekrytering och börja avveckla arbetskraft samtidigt som antalet nya asylsökande närmar sig de högsta nivåerna någonsin. Att realisera detta är inte möjligt utan att bryta mot gällande lagar och förordningar. Migrationsverket har trots detta gjort en hypotetisk beräkning för att illustrera orimligheten i situationen”, skriver myndigheten till regeringen.

Det skulle vara nödvändigt att lägga ner hela tillstånds- och medborgarskapsverksamheten och personalstyrkan för stödverksamheten halveras, enligt Migrationsverket. På ett par års sikt skulle det innebära att Sverige inte längre reglerar migrationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA