Annons:
migrationsverket
Nyhet
AVLinus HellerstedtTyck till!

Migrationsverket varslar i region nord

Över 300 anställda på Migrationsverket i region nord varslas om uppsägning. ”Det blir en väldigt slimmad organisation. Risken är att de mindre enheterna inte kommer klara av att vara effektiva”, säger Ewelina Andersson Edenbrink i STs sektionsstyrelse.

Ett minskande antal asylsökande har gjort att Migrationsverket i november meddelade att myndigheten kommer att behöva dra ned på personal i hela landet.

Som ett led i detta varslas nu 312 anställda om uppsägning i region nord. Varslet berör alla orter i regionen där Migrationsverket har verksamhet.

Förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren startade 8 december och avslutades i går onsdag, säger Ewelina Andersson Edenbrink, ledamot i STs sektionsstyrelse.

– Färre asylsökande är arbetsgivarens ingångsvärde, men det som ST har saknat hela tiden är en långsiktighet och en planering för vilken typ av organisation man vill ha i framtiden, säger hon.

Risken är att trycket på de anställda som blir kvar inom myndigheten blir ohållbart när varslet är genomfört, säger Ewelina Andersson Edenbrink.

– På en enhet kommer vi till exempel att vara 13 årsarbetare. Frågan är om den kommer att klara av att vara så effektiv som arbetsgivaren vill, säger hon.

Att beskedet om varsel kommer precis innan jul är olyckligt, säger hon. Men samtidigt har de anställda vetat sedan i november att något är på gång.

– Det är nog trots allt bättre att veta än att sväva i ovisshet. Vissa är besvikna, några är väldigt besvikna och andra är inte lika oroliga. På de större orterna kanske man känner att det löser sig. Det är nog värre på de mindre, säger Ewelina Andersson Edenbrink.

Varslen ska förhandlas centralt så snart som möjligt, förmodligen i februari. Det betyder att de anställda som berörs får reda på det under februari eller mars, säger hon.

Bli den första att tycka till!