Miljoner att spara i asylsystem

MIGRATION2014-06-25

Staten kan spara miljoner på ett bättre organiserat mottagande av de nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.

Allt fler nyanlända som fått sitt uppehållstillstånd blir kvar i Migrationsverkets mottagningssystem i väntan på att någon kommun kan ta emot dem. Myndigheten har granskat de statliga insatserna för mottagande och bosättning av nyanlända i kommunerna. Det finns ett betydande utrymme att utveckla och effektivisera systemet. Med en effektivare organisation skulle mottagningskapaciteten kunna ökas och ge snabbare etablering för de nyanlända och mindre kostnader för staten, anser Riksrevisionen.

Cirka 85 procent av de nyanlända väljer att ordna sitt eget boende eller flytta till anhöriga. De statliga insatserna betyder därför i praktiken lite när det gäller att utjämna mottagandet av nyanlända mellan landets kommuner. Dessutom utnyttjas inte mer än två av tre av de platser som länsstyrelserna kommit överens med kommunerna om för nyanlända som behöver bosättning. Om de 2 500 platser som varken Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket utnyttjar kommit till användning skulle staten sparat cirka 25 miljoner kronor per månad, enligt Riksrevisionen. 

”Ett omfattande mottagande av asylsökande och anhöriga ställer stora krav på både beredskap och flexibilitet från alla involverade aktörer. Genom att ge en myndighet ett samlat bosättningsansvar kan tillgängliga resurser användas mer effektivt”, skriver riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA