Annons:
POLISEN
Nyhet
AVAnn DahlinTyck till!

Minister vill se fler civilanställda inom Polisen

Justitieminister Morgan Johansson vill förstärka Polisen genom att tillfälligt ta in fler civilanställda, rapporterar Dagens Nyheter. ST välkomnar satsningen, men anser att den bör vara permanent.

Enligt Dagens Nyheter har antalet poliser i yttre tjänst minskat med elva procent sedan slutet av 2011, från 10 255 till 9 092. För att råda bot på polisbristen på sikt har antalet platser i polisutbildningen ökat, och regeringens mål är att Polismyndigheten ska ha 10 000 fler anställda 2024. Två tredjedelar av de nytillkomna ska vara poliser.

Men fram till dess behövs andra lösningar, enligt justitieminister Morgan Johansson, S. I en intervju i DN gör han bedömningen att civilanställda under en övergångsperiod kan ”fylla en del luckor”. Tanken är att civilanställda ska ta över arbetsuppgifter från poliser i inre tjänst, så att dessa i stället kan arbeta ute på gator och torg.

Morgan Johansson säger att han för en dialog med den nye rikspolischefen Anders Thornberg om hur Polisens personalbehov ska lösas tills fler poliser utbildats.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger till DN att det blir mycket svårt att göra den omfördelning Morgan Johansson förordar. Detta eftersom de poliser som enkelt kunde flyttas från inre till yttre tjänst redan har flyttats i samband med Polisens omorganisation. Hon tror att det bästa sättet att fylla luckorna är att försöka locka tillbaka poliser som slutat, med hjälp av bättre lön och övriga arbetsvillkor.

Paul Karlsson, andre vice ordförande för ST inom Polisen, är mer positiv.

– Det är väldigt positivt att justitieministern uttalar sig för fler civilanställda. Och jag tror nog att det finns vissa möjligheter att omfördela resurser. I exempelvis våra ledningscentraler har vi i dag en blandning av polisiära och icke polisiära operatörer, och vi har polisiär personal som arbetar som gruppchefer i rent administrativ verksamhet.

ST-ombudsmannen Marie Martinsson skriver i en kommentar på STs blogg att en förstärkning med fler civilanställda behövs, men att den måste vara permanent. Det håller Paul Karlsson med om.

– Jag tror inte att tidsbegränsade lösningar är bra, säger han. Det här är resurser som behövs över tid, framför allt om vi ska öka ambitionerna inom Polisen som helhet. Vi har också ganska hård arbetsbelastning på våra regionala ledningscentraler och kontaktcenter, så vi behöver också av arbetsmiljöskäl tillföra resurser.

Bli den första att tycka till!