Ministern: Fortsatt dialog om lex Laval

ARBETSRÄTT2013-02-28

Sverige måste följa ILOs utlåtande och ändra i lex Laval, hävdar TCOs chefsjurist Samuel Engblom. ”Ett led i en viktig och fortsatt dialog som regeringen har med ILO i denna fråga”, kommenterar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M.

FNs arbetsmarknadsorgan ILOs expertkommitté av oberoende jurister underkände i går den svenska lex Laval, som inskränker fackens rätt att ta till stridsåtgärder mot utländska företag verksamma i Sverige.

Begränsningarna i lex Laval strider mot ILOs konvention 87 om facklig förenings- och förhandlingsrätt, slår kommittén fast och uppmanar regeringen att ändra lagen. Svenska staten ska också kompensera Byggnads och Elektrikerna med tre miljoner kronor som utgavs i rättegångskostnad och skadestånd till det lettiska byggföretaget Laval som sattes i blockad av de båda fackförbunden.

Utlåtandet är en framgång för LO och TCO som tagit frågan till ILO:

– Det är en tydlig instruktion till regeringen att agera, konstaterar Samuel Engblom.

Men ILO har inga sanktionsmöjligheter om regeringen vägrar följa utlåtandet:

­– Nej, men Sverige följer i andra sammanhang vad FN beslutar, säger Samuel Engblom. Om regeringen väljer att inte rätta sig efter ILO undergrävs legitimiteten i systemet och andra länder får lättare att bryta mot internationella konventioner.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är inte lika tydlig om ILOs yttrande, som hon väljer att kalla ”kommentar”:

I ett mejl till Publikt skriver hon: ”Regeringen har tagit del av Expertkommitténs kommentar och vi ska nu analysera den noggrant. Kommittén har efterfrågat ytterligare information från Sveriges sida angående utstationering. På detta område har regeringen nyligen tagit flera initiativ - tillsatt en parlamentarisk utredning om utstationering på svensk arbetsmarknad och lämnat lagförslag till riksdagen om anmälningsskyldighet och kontaktperson vid utstationering. Kommentaren från Expertkommittén är ett led i en viktig och fortsatt dialog som regeringen har med ILO i denna fråga.”

Samuel Engblom anser att den parlamentariska kommittén nu bör lägga fram förslag till lagändring av lex laval i enlighet med ILOs yttrande:

– Det har dessutom hänt en del sedan lagen trädde i kraft. Europadomstolen har skärpt strejkrätten och EUs rättighetsstadga har antagits.

Hillevi Engström kommenterar ILOs kritik genom att hänvisa till att regeringen tillsatt en utredning och för en dialog med FN-organet. Foto: Regeringskansliet.
Hillevi Engström kommenterar ILOs kritik genom att hänvisa till att regeringen tillsatt en utredning och för en dialog med FN-organet. Foto: Regeringskansliet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Nils-Olof Westermark (ej verifierad) lör, 03/02/2013 - 08:57
ILO:s bud skall följas.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA