Annons:
Migrationsverket
Nyhet
AVLinda KlingEva SpiraTyck till!

Minskade anslag oroar på Migrationsverket

Oron bland personalen på Migrationsverket är stor sedan regeringen aviserat att anslagen ska minska med 600 miljoner kronor nästa år.

Många av STs medlemmar på Migrationsverket har hört av sig till avdelningsstyrelsen med frågor om hur de minskade anslagen kommer att påverka deras framtid, berättar Alena Barzngi, vice ordförande för ST inom Migrationsverket.

– Just nu har jag inga svar att ge dem, säger hon.

Alena Barzngi är själv förvånad över regeringens förslag som innebär att Migrationsverkets anslag minskas med 600 miljoner kronor nästa år och med över en miljard kronor året därpå till följd av att färre antal asylsökande väntas.

– En minskning var väntad, men att vi får 600 miljoner mindre samtidigt som vi har mycket att göra och problem med till exempel höga sjuktal, det kommer att bli svårt att få ihop.

I oktober ska ST inom Migrationsverket ha en sittning med arbetsgivaren där arbetsgivaren ska presentera hur de tänker fördela de minskade anslagen.

 – Då hoppas jag att vi får veta vilka orter och verksamheter som drabbas, säger Alena Barzngi.

Enligt Migrationsverkets tidigare prognos måste personalstyrkan nästan halveras de närmaste åren, på grund av den minskade migrationen. Om regeringens höstbudget skyndar på den neddragningen vet Alena Barzngi inte i dagsläget.

Christina Werner, som är tillförordnad ekonomidirektör på Migrationsverket, säger att en minskning av anslaget var väntad, men att det i dagsläget är svårt att säga vad den föreslagna minskningen på 600 miljoner kronor kommer att innebära.

– Vi har inte analyserat budgeten än, och jag vill inte bidra till oron innan vi vet resultatet.

Bli den första att tycka till!