Minskade anslag oroar på Migrationsverket

MIGRATIONSVERKET2017-09-25

Oron bland personalen på Migrationsverket är stor sedan regeringen aviserat att anslagen ska minska med 600 miljoner kronor nästa år.

Många av STs medlemmar på Migrationsverket har hört av sig till avdelningsstyrelsen med frågor om hur de minskade anslagen kommer att påverka deras framtid, berättar Alena Barzngi, vice ordförande för ST inom Migrationsverket.

– Just nu har jag inga svar att ge dem, säger hon.

Alena Barzngi är själv förvånad över regeringens förslag som innebär att Migrationsverkets anslag minskas med 600 miljoner kronor nästa år och med över en miljard kronor året därpå till följd av att färre antal asylsökande väntas.

– En minskning var väntad, men att vi får 600 miljoner mindre samtidigt som vi har mycket att göra och problem med till exempel höga sjuktal, det kommer att bli svårt att få ihop.

I oktober ska ST inom Migrationsverket ha en sittning med arbetsgivaren där arbetsgivaren ska presentera hur de tänker fördela de minskade anslagen.

– Då hoppas jag att vi får veta vilka orter och verksamheter som drabbas, säger Alena Barzngi.

Enligt Migrationsverkets tidigare prognos måste personalstyrkan nästan halveras de närmaste åren, på grund av den minskade migrationen. Om regeringens höstbudget skyndar på den neddragningen vet Alena Barzngi inte i dagsläget.

Christina Werner, som är tillförordnad ekonomidirektör på Migrationsverket, säger att en minskning av anslaget var väntad, men att det i dagsläget är svårt att säga vad den föreslagna minskningen på 600 miljoner kronor kommer att innebära.

– Vi har inte analyserat budgeten än, och jag vill inte bidra till oron innan vi vet resultatet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA