Missbruk av pass ska stävjas

GRÄNSKONTROLL2015-03-03

Missbruket av svenska pass är långt större än de knappt tusen fall som årligen upptäcks. Den slutsatsen dras av en utredare, som bland annat föreslår obligatoriska fingeravtryck vid inresa till Sverige.

Ebba Sverne Arvill, chef för avdelningen för särskilda utredningar vid Polismyndigheten, har på regeringens uppdrag utrett omfattningen av missbruket av svenska pass. Enligt henne finns starka indikationer på att det faktiska missbruket av svenska pass är långt högre än de cirka 950 fall som upptäcks varje år. Den vanligaste formen av missbruk är att ett pass används av en annan person än passets egentlige innehavare, så kallad look alike-användning.

Utredaren föreslår att Sverige i EU bör arbeta för att kontroll av biometrisk information i pass införs vid de yttre gränserna till hela Schengenområdet. I avvaktan på nya regler för Schengenområdet bör en obligatorisk kontroll av fingeravtryck införas vid inresa till Sverige från tredje land. På sikt bör motsvarande kontroll ske även vid utresa.

Utredaren vill också begränsa rätten att få ut pass, för att stävja handel med pass. Under en femårsperiod ska en medborgare som mest kunna få ut tre vanliga pass. Därefter ska endast provisoriskt pass få utfärdas för en särskild resa. Hon vill också förkorta giltighetstiden för barns pass.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA