Annons:
Migration
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Missbruk av resehandlingar ska stävjas

En särskild utredare föreslår att regeringen inför tuffare regler för effektivare återvändande och för att motverka missbruk av resehandlingar.

Den särskilde utredaren, före detta chefsrådmannen Richard Ljungqvist, konstaterar i sin utredning att det är viktigt att kunna klarlägga identiteten på den som vistas i Sverige för att kunna upprätthålla säkerheten i landet, skydda utsatta grupper och värna asylrätten. Det är också viktigt att personer som inte har rätt att vistas i Sverige kan förmås att återvända och att personer inte kan resa till eller från Sverige under falsk identitet.

Utredningen föreslår därför att när personer i samband med en inre utlänningskontroll inte kan styrka sin identitet och rätt att uppehålla sig i Sverige ska Migrationsverket och Polismyndigheten få rätt att fotografera och ta fingeravtryck på personen. Fingeravtryck på barn ska dock bara få tas om det behövs och om barnet har fyllt sex år. Polismyndigheten och Kustbevakningen ska få eftersöka personens pass och andra identitetshandlingar och omhänderta handlingarna till dess att personen får tillstånd att vistas i Sverige eller lämnar landet.

”Rättssäkerhet och ordning och reda i asylsystemet är viktigt för att vi ska kunna upprätthålla en långsiktig, hållbar och human migrationspolitik som värnar asylrätten. Jag ser därför fram emot att sätta mig in i utredningens förslag”, skriver migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon, S, i ett pressmeddelande.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft 1 oktober 2018.

Bli den första att tycka till!