Annons:
Högskolan
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Missnöjd student får pengar tillbaka

En utländsk student vid Mälardalens högskola har rätt att få tillbaka hälften av sin studieavgift därför att utbildningen inte höll måttet. Det kommer Svea hovrätt fram till i en dom.

Svea hovrätt har avgjort ett mål mellan en student och Mälardalens högskola. Den amerikanske studenten antogs 2011 till en utbildning i matematik vid Mälardalens högskola. Som medborgare i ett land utanför EES-området och Schweiz måste hon enligt högskolelagen betala studieavgifter för att få gå utbildningen. Två år senare avbröt hon studierna och begärde att få tillbaka sina studieavgifter, eftersom utbildningen inte höll utlovad kvalitet.

Trots att Universitetskanslersämbetet i en utvärdering konstaterat att Mälardalens högskolas utbildning i matematik inte nådde upp till högskolelagens krav på hög kvalitet vägrade högskolan att betala tillbaka några pengar. Studenten stämde med juridiskt stöd från Centrum för rättvisa Mälardalens högskola inför tingsrätten.

Västmanlands tingsrätt beslutade att studenten hade rätt till återbetalning, därför att utbildningen inte motsvarat högskolelagens krav. Högskolan överklagade till hovrätten som nu fastslagit tingsrättens dom. Enligt domen är studieavgiften att se som en del av ett privaträttsligt avtal. Därför ska vanliga avtalsprinciper om bland annat prisavdrag tillämpas. Hovrätten har i sin dom kommit fram till att halva studieavgiften ska återbetalas. Studenten har sammanlagt betalat drygt 180 000 kronor för de fyra terminer hon följt utbildningen.

Bli den första att tycka till!