Misstänkt jävshärva vid Karolinska institutet

KORRUPTION2017-04-06

Internrevisionen vid Karolinska institutet, KI, har upptäckt att flera anställda brutit mot KIs interna jävsregler och haft förtroendeskadliga bisysslor, skriver Dagens Nyheter. En person har anmälts till Statens ansvarsnämnd.

En prefekt vid en av KIs institutioner startade under 2010 en förening och ett bolag tillsammans med två professorer vid institutionen. Bolaget fick sitt säte på hemadressen till institutionens administrativa chef, och vd blev en nära anhörig till en av professorerna. Därefter har företaget sålt konsulttjänster till ett projekt som drivs gemensamt av KI och Stockholms läns landsting. Totalt har bolaget sedan starten fakturerat 5,6 miljoner kronor.

KIs internrevision har kritiserat konstruktionen i en revisionsberättelse som Dagens Nyheter har tagit del av:

”Gränser mellan verksamhet och personal på KI respektive (Bolaget) är inte tillräckligt tydliga, utan har i stället blandats ihop på ett oacceptabelt sätt”, skriver internrevisionen. Enligt revisionsrapporten bryter verksamheten mot KIs interna jävsregler och innebär förtroendeskadliga bisysslor.

”Det är mycket allvarligt, jag har aldrig sett något sådant här förut. Det ska sitta i ryggraden att man inte får göra på det här sättet”, säger internrevisionschefen Peter Ambroson till tidningen.

KI har lämnat en kommenter till artikeln på sin hemsida:

”Det här är mycket allvarligt och vi har därför lämnat ärendet vidare till personalansvarsnämnden och statens ansvarsnämnd”, skriver Per Bengtsson, universitetsdirektör vid KI.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA