ST-medlemmen Johan Gyberg jobbar mot rasism på hemmaplan. Han arbetar även mot rasism som handläggare vid Diskrimineringsombudsmannen.
Bild: Casper Hedberg
ST-medlemmen Johan Gyberg jobbar mot rasism på hemmaplan. Han arbetar även mot rasism som handläggare vid Diskrimineringsombudsmannen.

Mobiliserar grannarna mot nazism

FÖRDJUPNING: INTERVJU2014-12-08

För ett år sedan deltog Johan­ Gyberg, ST-medlem och handläggare på DO, i den antirasistiska demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp som attackerades av nazister. Inför årsdagen är han med och för­bereder en ny manifestation.

Du är med i »Linje 17 mot rasism«. Vad är det för organisation?

– Under förra hösten marscherade nazister i Kärrtorp och skolan blev nedklottrad med hakkors flera gånger. Vi var många som kände att vi ville göra något och en grupp boende längs tunnel­banans linje 17 bildade »Linje 17 mot rasism«.

Er demonstration blev inte riktigt som ni tänkt er. Vad var det som hände i Kärrtorp 15 december förra året?

– Allt gick så fort. Jag stod på torget med mina två barn som då var fem och nio år gamla. Plötsligt kom det höga smällar, rök och eld från bengaler. Det tog ett tag innan jag förstod att det kom från en grupp nazister. Jag kände bara skräck och tänkte: Var är mina barn? Skjuter de skarpt? Några bildade kedja och ställde sig i vägen för att skydda demon­strationen. Nazisterna drevs upp i skogen. Det fanns bara fem
poliser på plats, så de kunde inte göra något.

En vecka senare samlades omkring 20  000 personer i Kärrtorp i en demonstration mot rasismen. Hur var det?

– Det var överväldigande att stå på fotbollsplanen och se hur det bara vällde in människor. Flera politiker och makthavare var med och i efterhand har jag funderat på vad som ska hända sen. Att delta i demonstrationer räcker inte, det behövs resurser för att arbeta mot rasism i skolor, på fritidsgårdar och andra ställen.

Har det blivit lugnare i Kärrtorp nu?

– Ja. Men nazister sätter upp klistermärken och det har än en gång klottrats hakkors på Kärrtorps gymnasium. Fast klistermärkena plockas fort bort.

Vad har »Linje 17 mot rasism« gjort under året som gått?

– Vi har deltagit i paneldebatter och seminarier, skrivit debattartiklar och sådana saker. Inför årsdagen 15 december planerar vi en manifestation, men innehållet är inte riktigt klart ännu.

Vad har era aktiviteter haft för betydelse?

– Vi finns som ett gott exempel. Många har hört av sig och blivit inspirerade. Sedan är det en trygghet i sig att veta att andra människor i området också är engagerade.

Hur hänger ditt engagemang i »Linje 17 mot rasism« ihop med ditt arbete som handläggare på Diskrimineringsombudsmannen?

– Det är ingen slump att jag jobbar där. Jag har arbetat mot rasism och med feministiska frågor i många år. Men att jobba inom en myndighet har sina gränser, lokalt arbete är jätteviktigt.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA