Möjligt effektivisera Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-06-18

Effektiviteten inom Arbetsförmedlingen är relativt stor, men det finns potential för att öka den. Den slutsatsen dras i en studie som Arbetsförmedlingen gjort, där 164 arbetsförmedlingskontor jämförs.

Landets arbetsförmedlingar har i genomsnitt en hög effektivitet. Totalt fanns förbättringsmöjligheter på knappt åtta procent under perioden 2009-2012. Variationen är stor mellan de jämförda arbetsförmedlingskontoren. Det framgår av den effektivitetsstudie som Arbetsförmedlingen låtit göra. Enligt rapporten visar liknande studier hos arbetsförmedlingar internationellt generellt på förbättringspotential på mellan 10 och 30 procent. Studien bygger på en modell som Riksrevisionen tidigare använt.

Arbetsförmedlingen har också analyserat hur stor del av effektiviteten som beror på egna förhållanden, som arbetssätt, organisation, ledning och styrning. Slutsatsen är att yttre faktorer, som den arbetssökandes kompetens och arbetsmarknaden, har störst påverkan på effektiviteten. Även arbetsförmedlingskontorens sätt att organisera sitt arbete har betydelse, men i mindre grad.

För jämförelsens sista år 2012 visar studien att kontorens effektivitet var sämre jämfört med tidigare år. I genomsnitt skulle det året prestationerna kunnat ökas med knappt elva procent utan att ytterligare resurser tillfördes. Enligt rapporten är en möjlig förklaring att Arbetsförmedlingen genomförde stora organisatoriska förändringar under 2012, vilket kan ha tagit stora resurser från förmedlingsarbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA